2010. június 19., szombat

Alkohólia köztársaság

 
 
Alkohólia köztársaság

Himnusza: ityóka, pityóka, lipityóka...
Címere: sokcsillagos lengedező hétdecis.

Területe: több ezer hektó. északon szőlőhegyek, délen véghegyek határolják, tőkés ország. Fővárosa: Sörburg. Pénze: rumpia. Ez a váltópénz. Testvérvárosa Winen.

Vedelői: Az országot egy kabinet brandy és egy aperitif bizottság irányítja. Minden héten van kormánypuncs, minden nap elnökválasztás, ilyenkor tartja az elnök a csapszékfoglalóját.

Szeszpediciónkat vendégül látta Alkohólia kösztársaság főpohárnoka, Kövi Dinka esszenciás úr. Gazdag programot állított össze:
- Első nap: látogatás a zugivó ligába.
- Második nap: látogatás a borovicskai üvegmosóba.
- Harmadik nap: látogatás a slivovicai gyomormosóba.

Alkohólia kösztársaság színházi élete:
Nedves nézőink, a borpince színházból jelentkezem. Alkohólia közönsége nagyon igényes, ma este is példaul Schillert adnak. A nézőtéren enyhe Pinot Noir, a páholyokban erős Medoc Noir illat terjed. Ott ülnek a slampos hölgyek, előttük kéknyelű látcsövük, mellettük kékfrankos uruk és mögöttük a szürkebarát.

Alkohólia kösztársaság labdarúgása:
Kellemesen másnapos az időnk! Alkohol mámorban úszik a stadion. A játékvezető - a borbíró - szájához emeli butykosát, és százezer ember felhörpinti italát. A két csapat alig áll egymás lábán. A közönség biztatja kedvenceit:
- Rugj be! Rugj be!
Es ők berúgnak minden helyzetben.

Alkohólia kösztársaság rádióműsora:
5 deciliteren fogható. Hallgassuk meg szignáljukat:
- Sört ide, bort ide! Sört ide, bort ide!
- Kedves hallgatóink. A most következő három csuklás a pintes időt jelzi.
- Huhh-hukk-hukk! A pintes idő: 5 korty múlt néhany decivel.
 
- Műsorismertetés:
4:40 kortykor: Pálinkás jó reggelt!
5 kortykor: Helyszíni közvetítés a borcsömöri sörkorcsolyaversenyről.
8 kortykor: Ivaldafényben: Ivo Robity énekel, Vermuth Zakariás zenekara iszik.
- Nedves hallgatóim. A pintes idő 12 korty: KI NYEL MA? Fia és muslinca minden másodpercben. Kapcsoljuk a Hotel Palackot, innen már csak egy hosszú lépés.
 
Aki kérdez: a riporter.
 
Aki válaszol:
- Kis István vagyok, de otthon csak Kisüstinek hívnak.
- Kezdjük a játékot! Első kérdés: Alkohóliában melyik a legnépszerűbb opera?
- Tisztán és Iszolda!
- Gratulálok! Kérek a versenyzőnek 5 litert a szagos Othellóból.
Második kérdésünk: melyik a legbizonytalanabb operahős?
- Imbolygó Hollandi.
- és melyik a legnépszerűtlenebb zeneszerző?
- Rossz(-)inni.

2010. június 16., szerda

2010 évi Időjárás előrejelzés




2010 évi Időjárás előrejelzés

Tavaly bevált Dávid Mihály prognózisa. Lehet rá építeni az idén is!

Lehet tervezni erre az évre - íme a várható időjárás az egész évre - állítólag az elmúlt évben is bejött ennek az úrnak az előrejelzése.

*Lehet tervezni előre*

Egyedül Dávid Mihály tudja, hogy milyen idő lesz napra pontosan a 2010-es esztendőben. A nyíregyházi mérnök idén is közkinccsé tette tudását, így már most mindenki tervezheti a nyári szabiját.

* ELŐREJELZÉS* - Nem tévedett a tavalyi év végén sem Dávid Mihály. A nyíregyházi meteorológus már egy évvel ezelőtt hajszálpontosan megmondta, hogy mikor érkezik a nagy hómennyiség, és a hőmérsékleteket is eltalálta. Az okleveles mérnök 1972 óta nyújt támpontot az embereknek, az országban ő az egyetlen, aki 365 nappal előre mer és tud időjárási helyzetképet adni.

A kíváncsiskodók mellett a gazdák és a szabadtéri rendezvények főszervezői is sokat köszönhetnek neki.
 
*2010-ben*
A *január* rendkívül változékony lesz, nagy hőmérséklet ingadozással. A hőmérő higanyszála -15 fokról +10-12 fokra is felszökhet. A hónap második fele valamivel enyhébbnek ígérkezik, és - váltakozó halmazállapotú - csapadék bőségesen várható. Miként a tél hátralévő részében is.

A *február* hasonlóan alakul, mint a január. Február 10-15-e között erősebb lehűlésre kell számítani, de a hónap végén már kis időre megmutatja arcát a tavasz: a felmelegedés elérheti nappal a 12-13 fokot, ám az éjszakák továbbra is fagypont körüliek lesznek.

A *március*i tavasz lendülete 20- án megtörik, akkor három-négy napra erősebb lehűlést jelez Dávid Mihály.

Az *április*, mint mindig, ezúttal is szeszélyesnek ígérkezik, sőt ez odáig fajul, hogy 10-én visszatér a tél, éjszakánként mínusz 5 fokra számíthatunk.

Ennek bizonyára nem örülnek a gazdák, hiszen a kertekben elfagyhatnak a rügyek. Aztán végre kilábalunk a rossz időből és április 25. körül már 22 °C fokot mutat majd a hőmérő. Csapadék viszont ebben az időben nem várható.

*Május*ban is folytatódik a szeszélyes április, a hőmérséklet sokkal melegebb nem lesz, mint április végén. Éjszaka plusz 5, nappal 25 fok várható.

* Június* második fele nyárias jellegű lesz és folyamatosan emelkedik a hőmérséklet. 28 fok lesz a csúcs.

* Július* 10-e táján viszonylag hűvös, húsz fok körüli nappali hőmérséklet várható, a hónap második fele melegebbnek ígérkezik, 30 fokos napok köszöntenek be huszadika kezdetével.

*Augusztus*ban viszonylag kiegyensúlyozott meleg lesz , bár ötödike táján hidegfront érkezik, s húsz fokig leesik két napra a hőmérséklet. A hónap végén szintén hűvösebb időnk lesz.
*Szeptember* 10-e táján hirtelen leesik a hőmérséklet, de ez csak átmeneti lesz. A hónap második felében kellemes idő várható, beköszönt az igazi vénasszonyok nyara.

*Október*ben végérvényesen itt az ősz, folyamatosan csökkenő hőmérséklettel. A talajmenti fagy 25-e körül várható. Ez a hónap is csapadékhiányos lehet.

A tél pedig már *november*ben beköszönt, végig öt fokkal hidegebb lesz az ilyenkor szokásosnál, a hónap végén már mínusz tíz fok lesz.

Dávid szerint a *december* sem ígér semmi jót azoknak, akik utálják a telet. Kemény és tartós hideg lesz. A fehér karácsony már most borítékolható, hó lesz bőségesen, ami 2011 januárjában sem olvad majd el.
 

2010. június 15., kedd

Mai idézetem


Minden, ami történik, eleve meg van írva. Nem tudunk változtatni rajta. Úgyhogy ha valami rosszat csinálok, az nem az én hibám, hanem a sors keze.
(Bill Watterson)

Niccolo Machiavelli


Nem az az erős, aki nem esik el, hanem az, aki mindig fel tud állni.