2013. február 11., hétfő

Indoklás autópálya mentesség elvonásról



Mint előző bejegyzésemben írtam, mikor bevezették az autópálya úthasználati díjat, a fogyatékosak kérhettek fizetési kedvezményt - az orvosi papírok, és a kezelő intézmény (Pető intézet), minden évben adott igazolást, hogy a rehabilitációs tornára járás szükséges, heti rendszeres 1-2 alkalommal.
Ezek alapján és egyedi elbírálás alapján az autópálya kezelő társaság eleinte mindig megadta az éves kedvezményt - tehát az éves díjat elengedte (azt az állam átvállalta).

Megérkezett a válasz a kérelmemre:

"A nehéz finanszírozási körülmények miatt, sajnálatos módon Társaságunknak nincs lehetősége az előző évekhez hasonló segítségnyújtásra, ezért az Önök számára 2013. évre nem tudjuk a térítésmentesen biztosítani az autópályák használatát."


Elgondolkodtató:
1,3 milliárdért kapnak tanácsokat
Jelentősen elcsúszni látszik egy másik szám is a korábbiakhoz képest. Az elektronikus útdíj rendszert az év közepétől működtető Állami Autópálya-kezelő Zrt. (ÁAK) ugyanis kétéves tanácsadói keretszerződést kötött 1,348 milliárd forintért a Clarity Consulting Informatikai és Menedzsment Szolgáltató Kft. és a MultiContact Consulting Szolgáltató Kft.-ből álló konzorciummal. Csakhogy korábban az ÁAK 810 millió forintra kalkulálta ennek a munkának a díját.

Kíváncsi lennék, mégis mi indokolta, hogy a saját maguk által becsültnél bő 500 millió forinttal többet adnak a tanácsadónak a jelenlegi pénzügyi helyzetben, amire az ÁAK Zrt. azt felelte, hogy az 1,348 milliárd forint keretösszeg, az elvégzendő feladatokért fizetendő ár becsült maximuma.

Azért vannak kivételek:

Harmincezer autó ingyen mehet a magyar sztrádákon
/Spirk József - 2013. január 18./

Rengeteg állami autó fenntartója spórolhat Magyarországon az autópályadíjakkal. A díjmenetességben részesülők körét egy miniszteri rendelet szabályozza: a lista Németh Lászlóné fejlesztési miniszter jóvoltából karácsonykor bővült utoljára. Az országgyűlési őrség már a hivatalos megalakulása előtti napon bekerülhetett a kedvezményezettek közé, 2013-ban már az ő 12 autójukra sem kell befizetni a 43 ezer forintos éves díjat.

Összesen 30 246 rendszámot tartalmazott január elején az a mentességi lista, amely az autópályadíj-fizetési kötelezettség alól kivett gépjárművek azonosítására szolgál.

A hivatalos járműnyilvántartás mellett létre hozott külön adatbázist a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában kezelik, és frissítik. A lista folyamatosan változhat, egyes állami szervek és vállalatok kérésére a KEKKH egy formális jogi vizsgálat után további azonosítókat is felvehet rá.

A kedvezményt viszont egy szélesebb, nehezebben átlátható körre is kiterjesztették. A rendelet pontos felsorolás nélkül mentességet ad minden olyan Magyarországon regisztrált gépkocsi számára, amely „megkülönböztető jelzés használatára jogosult, függetlenül attól, hogy a megkülönböztető jelzést a díjköteles útszakaszon való haladás közben használják-e”.