2014. március 27., csütörtök

Jampecok

Jampec
„Ó, Andi, Andi, Andi, én nem vagyok olyan jampi…”

Emlékszünk még a Hungária együttes nagy slágerére? És azt vajon tudjuk-e, hogy milyen is egy „olyan jampi”?

A jampec nem héber gyökerű szó, hangzása alapján inkább valamely szláv nyelvből került a jiddisbe (eredeti jelentése: bolond), onnan pedig a magyar szlengbe, hogy aztán később magyar szóként még a szótárakba is bekerüljön.
Az Idegen szavak szótára szerint a jampec nem más, mint „A divat kirívó modernségein kapó, feltűnően viselkedő, léha fiatalember”. A szó azonos jelentéssel bíró, rövidebb alakja a jampi, mely a börtön-szlengben viszont a szabadulás előtt álló elítéltet jelöli.

A jampec-jelenség úgy a 30-as évek környékén jelent meg Magyarországon; a név viselői akkoriban elég rosszhírű alakoknak számítottak. Az ötvenes, majd a hatvanas években jampecnek lenni már divat volt, sőt, mivel a jampecok által képviselt viselkedésforma és a hozzá tartozó jellegzetes, feltűnő öltözködés nem volt „központilag támogatott”, sokan a lázadás egy formájának is tekintették.

Ha akad, akinek még mindig nem jelent meg a kép, hadd segítsek: képzeljünk el egy csőnadrágot, egy pöttyös szoknyát, egy bőrdzsekit, és hozzá egy táskarádióból a „rokit”. Megvan, ugye?
Itt és most nem bocsátkozom hosszas fejtegetésbe arról, hogy a hatvanas években miként is „tetőzött az ifjúsági probléma”, noha a téma roppant érdekes, és személy szerint nekem ez a korszak az egyik kedvencem.

...amikor „kitört a pesti limbóláz” és a „Jampecok a Chevroletben agyba-főbe nyomták a dudát” (Ez ráadásul egy akkori nosztalgia hullám emléke).

Akkoriban a „csövesek”(rock-kerek) szűk farmerben, a szinte kötelező, alföldi papucs – hosszú kitűrt ing összeállításban, szimatszatyorral a vállukon a Tabánba, az Ifi-parkba, vagy épp a Kisstadionba igyekeztek LGT, Piramis vagy Korál koncertre.

A „digók”, „popperek” és „jampecok” pedig a diszkókban ropták, ahol a Depeche Mode, Nena, az ABBA és a Boney M slágerei jól megfértek Samantha Fox, a Pet Shop Boys, a Trio, a Modern Talking vagy éppen a Kiss, a Hungária és a Neoton sikereivel. A fülledt félhomályban, a disco lámpák fényében, cigaretta, Derby arcszesz és Bac esetleg Frottee dezodor illata keveredett a márkásabb parfümökével, és ha megszólalt Jean Fransois Maurice „28 fok árnyékban” című örökzöldje, vagy éppen a „Biscaya”, a meghitt sötétben a discogömb apró fényszikrái között végre összeborulhattak a párok.

A répa nadrághoz popper frizura dukált - elől hosszú, félrefésült, esetleg dauerolt(!), hátul és oldalt rövid, esetleg felnyírt haj. Aki ezt a frizurát viselte lendületes fejrándítással, vagy percenként egy-két kézmozdulattal volt kénytelen a szeméből eltávolítani előre zúduló hajkoronáját, így az ezt a divatirányzatot követők, messziről felismerhetőek voltak kényszeres mozdulataikról. A hajdivat gyorsan változott, és talán a Modern Talking-os fiúk hozták divatba, vagy a focisták, de még évekig tarolt az úgynevezett „Bundes Liga frizura”, fejtetőn, és oldalt rövid, tépett, hátul hosszú...

két jampec állított a boltba be
hoztam egy klassz anyagot, látod-e
kérek egy nacit, mert sietek,
estére a csajokkal csörögni megyek

így szólt a szabó mérgesen:
engem senki se sürgessen
fogta az ollót és a cigarettát
estére kész lett az új csöves nadrág

elment a jampec csörögni
mindenki rajta kezdett röhögni
úgy állt a lába szára, mint a kályhacső
és a nyakába ugrott
a nyakába ugrott
egy igazi jampec nő

(tánc)


Pomádé - Grease

Pin Up lány

Retro divat


2014. március 26., szerda

Szex és fogyatékosság

Szex és fogyatékosság - Eloszlatjuk az általános közhelyeket

Sokaknak vannak feltételezései a szexről és a fogyatékosságról, amik eléggé távol állnak a valóságtól. Attól a ténytől, hogy valakinek testi vagy értelmi fogyatékossága van, önmagában még senki nem lesz kevésbé szexuális beállítottságú, és ettől függetlenül ugyanúgy lehetséges, hogy kielégítő szexuális életet éljen. Íme, a leggyakoribb mítoszok.

A fogyatékos emberek nem vágynak a szexre. Bár a média ritkán mutatja úgy be a fogyatékos embereket, mint szexuálisan túlfűtött egyéneket, a valóságban mindenki ugyanúgy érez vágyat rá. Ne félj kimondani vágyaidat: ha támogatásra van szükséged, a megfelelő segítő/gondozó tudni fogja, hogyan segítsen neked.

A fogyatékos emberek nem tudnak szexuális segédeszközöket használni:a legtöbb fogyatékosságra terveztek már segédeszközöket, például nagyobb nyomógombosat, amit könnyebb kezelni, vagy hosszabb fogantyúval és távirányítóval ellátott játékszereket.

A fogyatékos ember nem szexi:bár az előítéletes hozzáállás megnehezíti, hogy találjunk valakit, az internet számos lehetőséget nyitott az ismerkedésre. Ha valakit eltántorít a fogyatékosságod, az sokkal többet mond róla, mint rólad: egyértelmű, hogy nem érdemes vele randizni.

A fogyatékosság korlátoz az orgazmus elérésében:bár vannak olyan állapotok, amelyek meggátolják az ejakulációt vagy az orgazmust, nem csak egyféle csúcspontot élhetsz át. A tantrikus szex nagyszerű mód arra, hogy felfedezd az örömszerzés lehetőségeit, amelyek ugyanannyira - ha nem jobban - intenzívek lehetnek, mint a hagyományos megközelítés. Az erősebb vibrátorok és az elektromos stimuláló készülékek(amelyek elektromos impulzusokat bocsátanak ki, nem egyszerű vibrálást) segíthetnek, ha érzékelésed korlátozott.

A szex nem lehet spontán, ha fogyatékos vagy: bár bizonyos fogyatékosságok korlátozhatnak egyes szexuális aktusokban, a lehetőségek és a korlátok megbeszélése sokkal kielégítőbb szexuális élményhez vezethet. Az előjáték sem mindig a testről szól: a pajzán beszéd és a fantáziák megosztása is igen izgató lehet - és ami a legjobb, ezeket telefonon, online és személyesen is csinálhatod.

A fogyatékos emberek túl ártatlanok a szexhez: sokan úgy gondolják, hogy egy fogyatékos emberrel szeretkezni olyan, mintha kihasználná őt. Valójában, ha valaki értelmileg érett, akkor tökéletesen képes arra, hogy felnőtt döntéseket hozzon. Amíg a szex biztonságos, józan és kölcsönös egyetértésen alapul, nincs min aggódni - a társadalom előítéletes hozzáállását kivéve.

Minden fogyatékosság más és más, de megfelelő támogató hálózatok állnak rendelkezésre, amelyek segítenek megoldani az adott fogyatékosság gyakorlati kérdéseit, ha szexre kerül sor. Ne félj segítséget kérni, ha szükséged van rá: mindenki megérdemli, hogy élvezze a szexuális örömöket.

"Ha valakit eltántorít a fogyatékosságod, az sokkal többet mond róla, mint rólad."


Szex a kerekesszékben

2014. március 25., kedd

Az eddigieknél jóval kényelmesebb vírusvizsgálat a Virustotallal

Az eddigieknél jóval kényelmesebb vírusvizsgálat a Virustotallal
Aki valóban biztonságban akarja tudni a gépét, és gyakran tölt le különféle állományokat, annak érdemes még telepítés előtt megvizsgáltatni ezeket.

A Virustotal kihagyhatatlan azok számára, akik programokat telepítenek, vagy akár csak egy link megbízhatóságáról szeretnének informálódni. Egy remek ingyenes és online vírusellenőrző szolgáltatásról van ugyanis szó, amelyik immár 50 különféle víruskergetővel nézi át a feltöltött állományokat.

A vizsgálathoz először fel kell lépnünk a Virustotal oldalára, majd fel kell töltenünk a vizsgálandó állományt. Létezik azonban egy egyszerűbb módszer is ennél. A Virus Total Scanner a Virustotal asztali változata, így nincs szükség arra, hogy külön fellépjünk az említett weboldalra - no persze netkapcsoplat nélkül azért nem megy a vizsgálat.

Virustotal

Egyszerű fogd és dobd módszerrel vigyük a vizsgálandó állományt a program ablakába, kattintsunk a Ellenőrizd gombra, és máris megkezdődik a szkennelés, persze a „nagy” Virustotalt használva.

A megnyugtató persze az, ha itt a 0/50-es szám, illetve a Clean státus szerepel, azonban még a VirusTotal esetében is előfordul úgynevezett false positive riasztás, ami nem jelent fertőzöttséget. Ilyenre akkor gyanakodhatunk, ha a nagynevű, jól ismert víruskergetők egyike sem talál problémát, s csupán egy kis ismeretlen vírusellenőrző jelez valamit.

Kívánságaid

A kívánságaid olyanok, mint a lámpások. Beragyoghatják az életed, fényt hoznak a szürkeségbe...Képzeld el, hogy a vágyad megvalósul..ezt az elképzelt képet tartsd fent, mint egy filmkockát, rögzítsd a tudatod mélyére, tudd, hogy sikerülni fog...majd engedd tovább. Nagyon fontos, hogy ne legyél a kívánságaid rabja, ne szorítsd magadhoz görcsösen. Ha kell, ha szükséged van rá: megkapod.
De előbb szabadnak kell lenned tőle...

Lámpások

2014. március 24., hétfő

Egy gyerekkori álmom

Mindig különös vonzalmat éreztem a világítótornyokhoz. Gyerekkorom óta csodáltam fotókon, és valahol arra vágytam, hogy ott éljek..ott, a tenger vagy óceán partján, az utolsó ponton a szárazföld és a végtelennek tűnő víz között. Megbabonázott a látványuk, ahogy erősen, szilárdan állnak még akkor is, amikor a viharos tenger meg akarja hódítani a szárazföldet. De a torony áll, világít: fényt és reményt ad a tengeren hánykolódóknak, utat mutat..megment. Azt hiszem, ilyen világítótornyokká kell válnunk magunknak is. Hogy még ha kevésbé is tudatosan, de a fényünk beragyogja környezetünket, és utat mutasson azoknak, akik még céltalanul, kétségbeesve bolyonganak az Élet tengerén...


Világítótorony viharban