2010. július 24., szombat

A kezdet


A kezdet
1982 július 19-e volt - ez a nap is olyan forrónak igérkezett, mint az előző napok.
Négy fiatal fiú (barátok), 19 évesek voltak, elintudltak a Balatonra nyaralni. Mazsola azért is, mert előtte egy hónappal volt sorozáson, és szeptemberben bevonult volna katonának, gondolta, eltölt még egy nyarat a "barátokkal". Nagyon várta a katonaságot, mert amit az érettségin elrontott - nem ment tovább tanulni, a sorozáson kárpótolták, felajánlották hogy a kiképzés után katonai főiskolára mehet. Már nyolcadik osztály után is katonai iskolába jelentkezett, de egy kissé érdekes orvosi véleménnyel nem vették fel - miszerint X lába van. :)
  Szóval eljött 1982 július 19-e hajnali 5 óra, mikor elindultak a recski vasútálomásra, onnan levonatoztak Kálba, majd a Budapest Délibe tartó vonatra szálltak - az idő nem cáfolta meg magát, már reggel kánikula volt, a vonaton rekkenő hőség, és sok utas. Kálból felértek Budapestre, ott gyorsan átszálltak a balatoni vonatra és már egy óra körül megérkeztek Balatonszabadi állomásra. Kempingben béreltek helyet, és sátorozni akartak, de mielőtt bejelentkeztek a kempingbe, a meleg hatására úgy döntöttek, előbb lemennek a strandra, és fürödnek egyet. Mazsola tudta, hogy a Balaton déli partján sekély a víz, de azt nem, hogy ennyire - majdnem 100-150 métert gyalogoltak a parttól a vízben, míg elérték a stégeket bent. Némelyiken napoztak, némeliykről a vízbe ugráltak a fürdőzők...a stégnél is derékig ért még csak víz.
 
...és Mazsola akkor hozta meg élete sorsdöntő tettét, fejest ugrott a stégről ami rosszul sikerült, és nyakcsigolyatörést szenvedett...
 
  Mazsola mindig is valami álomvilágban élt, úgy gondolta, hogy a barátság örök, és a barátok minden körülmények között kitartanak egymás mellet, és segítik a másikat. Mazsolának, már akkor volt jogosítványa, és az álítólagos "barátai" sokszor megkérték apró szivességekre - elvinni őket, vagy szüleiket valahová, vagy bármilyen dologban kértek segítséget, nem tudott és nem is akart soha "nem-et" mondani...hiszen a barát azért van, hogy a bajban is segítsen ha tud, nem csak akkor barát ha jól mennek a dolgok...persze ezek apró szivességek voltak, de a többiek tudták, mindig szólhatnak, ha szükség van rá.
...de, a  fejesugrás után eltelt időben, átértékelődött számára a barát fogalma...
 
...folyt.köv. (majd)

2010. július 23., péntek

Bevezető

Sosem fogom elfelejteni azt a napot.
Hogyan küzd egy fiatalember teljes bénultsága és a kiszolgáltatottsága ellen. Erről fog szólni ez a történet, ha egyszer a végére érek...:)
 
19 éves korában Mazsola fejesugrás közben (Balaton) balesetet szenvedett, és ennek következtében teljesen megbénult a vállától lefelé.

Másodpercek alatt egész életem megváltozott, az addigi élénk tevékenységet és függetlenséget a teljes kiszolgáltatottság és függőség váltotta fel.
 
Mazsola küzdelmének minden lépése afelé irányult, hogy elfogadja bénultságát és keserű, reménytelen keresésében megtalálja az élet értelmét. Az a szenvedés, amit ki kellett állnia, életének minden területén éreztette hatását - nem volt könnyű Mazsola számára legyőzni a keserűséget, zavart, a miérteket és a könnyeket, és megtanulni, hogy bízzon...

...folyt.köv.

Requiem