2014. január 16., csütörtök

Taxi mozgássérülteknek

Újdonsággal lepi meg a New York-i Taxi és Limuzin Bizottság a város mozgássérültjeit, akik ezentúl a saját tolószékükben ülve élvezhetik a sárga taxikkal rótt kilométereket. Igaz, egyelőre nem zökkenőmentesen.

New Yorkban közel 890 000 ember, a lakosság 11%-a él valamilyen fogyatékkal. Ez valamivel az országos (11,7%) és az állami (11,1%) átlag alatt van. Rengeteg emberről van szó, akiknek könnyebbé kell tenni a mindennapjaikat.

Szeptember 14-én indult az Accessible Dispatch névre keresztelt program, amelynek keretében lehetőség nyílik a rászorulóknak, kizárólag nekik fenntartott taxit rendelni, a normál taxikéval megegyező viteldíjért. Erre hívás útján, szöveges formában vagy egy telefonos alkalmazás segítségével van lehetőség.

A program nagy jövővel kecsegtet, de a sikerhez még néhány problémát el kell söpörni az útból. Jelenleg csupán 233 taxi szolgálja ki ezeket a speciális igényeket. A szolgáltatással kizárólag Manhattan területéről indulhatunk, a 20-30 perc várakozási idő pedig csak tovább ront a helyzeten. A TLC szerint kétezer kocsira lenne szüksége a városnak a teljes lefedettséghez, de ez rengeteg pénzbe kerülne. Victor Calise fogyatékosügyi biztos szerint, mindennek ellenére a város nagyon pozitívan áll a tervekhez.

A program üzemeltetője a connecticuti Metro Taxi, aki a közeljövőben GPS helymeghatározó rendszerrel szereli fel a járműveit, hogy mindig a lehető legközelebbi taxi siethessen utasaiért.



Virtuális szerelem

Azt hiszem, elkezdtem félni attól, hogy az életem egy része elkezd virtuálissá válni, és ezt nem szeretném.

Aki ezen a ponton felröhög, hogy nahiszen mit is várhatnék mást, annak sok szeretettel és piros masnival átkötve küldök egy orrbavágást.

A levelezés nem az életem, hanem annak egy vetülete, cseppek, kényszeres beszélhetnék vagy mittoménmicsoda.
Az életet élni kell, megélni... aki átadja magát a virtualitásnak az lemarad egy csomó dologról.
Forró tea és egy jó könyv, beszélgetés valahol, séta a parkban, egy pad...surrogó avar meg fanyar
szaga a levegőben, kivilágított utcák, puha száj meg forró tenyér érintése... mindez valóságos.
Mégha a mátrix teremti is!
A virtualitás közelebb hoz, de el is távolít másoktól, beenged, de ki is zárhat az életből.
Attól még, hogy valakivel jól elemilezel még nem szabad azt hinni, hogy teljes életet élsz.
Az élet odakint van, a falakon túl, a virtuális sztrádákon túl... kegyetlenül és csodaszépen.
Igazi, valóban 3 dimenziós. MEGFOGHATÓÓÓÓÓÓÓÓÓ!



2014. január 14., kedd

Akadálymentes fiáker Bécsben

Vannak országok és városok, ahol a kerekesszékeseket komolyan veszik, és nem csak a közintézményeket és tömegközlekedést, bevásárlóközpontokat és szórakozóhelyeket akadálymentesítik, hanem már a taxikat is - de itt van, egy egyedi példa, ahol egy kerekesszékes igazi fiákeres utazásban vehet részt.
Csodálatos élmény lehet ez olyanoknak, akik eddig, csak fotókon, vagy TV-ben látták, milyen lehet hintón utazni.


Elkészült Bécs első akadálymentes fiákere, amelybe kerekesszékkel is könnyen be lehet szállni. Felhajtható ülések és plusz lépcsőfok szolgálja a mozgásukban korlátozottak és kísérőik kényelmét.
A kerekesszékesek igényei szerint kialakított fiáker egy éven át készült, összköltsége eléri egy kisebb autóét.

A freudenau-i Chamotte Fabrik kocsiépítő céget, amely fiákeres városnézést is kínál, a gyakorlati tapasztalatok ösztönözték arra, hogy belevágjanak a hintó megépítésébe. „A térd vagy csípőproblémákkal küzdő vendégeknek rendszeresen problémát jelentett a ki- és beszállás, a kerekesszékeseket pedig úgy kellett beemelni" - meséli Martina Michelfeit ügyvezető.

A hófehérre lakkozott, vörös kárpitozású fiákerben egy maximum 300 kilós kerekesszéknek valamint három kísérőnek van hely. A kerekesszéket egy kihúzható, 3 méteres rámpán lehet feltolni a kocsira. Hogy több hely legyen, az ülések fel is hajthatóak.

A mozgásukban korlátozottak könnyebb ki- és beszállását egy plusz lépcsőfok szolgálja. A hintó egyébként üvegtetővel is rendelkezik, így az utasok rossz idő esetén is gyönyörködhetnek a bécsi belváros látványosságaiban.

Az akadálymentesített fiákerből egyelőre nem készítenek többet a magas költségek miatt.