2013. január 31., csütörtök

Nem adnak mentességet



1982-ben lettem mozgássérült és 1984 óta folyamatosan jártunk Pestre a Pető intézetbe rehabilitációs tornára, mivel a sérültségem miatt eleinte szükséges volt a torna a fejlődésemhez - aztán, mikor elértem a korlátaim végét, a torna a szintentartáshoz vált szükségessé.
Mivel a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás az M3 autópálya használata volt, azon közlekedtünk.

Hosszú ideig az autópálya használatáért nem kellett fizetni - nem csak a fogyatékosaknak, hanem senkinek - mikor bevezették az autópálya úthasználati díjat, a fogyatékosak kérhettek fizetési kedvezményt - az orvosi papírok, és a kezelő intézmény (Pető intézet), minden évben adott igazolást, hogy a rehabilitációs tornára járás szükséges, heti rendszeres 1-2 alkalommal.
Ezek alapján és egyedi elbírálás alapján az autópálya kezelő társaság eleinte mindig megadta az éves kedvezményt - tehát az éves díjat elengedte (azt az állam átvállalta).

Szerencsés helyzetben voltak azok, akik az M1-es, M3-as és M7-es autópályákat használták. Mert az ezekért az utakért felelős Állami Autópálya Kezelő Rt.-t (ÁAK)-nál elmondták, évente közel száz mozgássérült, illetve beteg kérelmezőnek adnak mentességet a díjfizetés alól. Ahhoz, hogy valaki mentességhez jusson, be kell nyújtania egy orvosi szakvéleményt, magát a kérelmet pedig szintén orvosok bírálják el.

Aztán 2011-ben jött egy fordulat.
Autópálya mentességet még 2011-2012. évben is adott az autópálya kezelő, viszont akkor már nem teljes mentességet, mert az éves díj elengedése fejében annak az ÁFA-ját már megkellett fizetni.
De, a rendszeres tornára való járás miatt, még így is sokkal olcsóbb volt, mintha az éves matricát megkellett volna venni.

..és most 2013-at írunk, az emelkedés és a jólét évét. :)
Ebben az évben már a fogyatékosak, mozgássérültek, rászorulók sehol nem kaphatnak semmilyen kedvezményt autópályára.
Ha valaki megtudja venni (van anyagi lehetősége erre is), akkor utazhat autópályán, ha nem, akkor csak nagy kerülőkkel a nem fizetős út jöhet szóba.

Az AKA Rt. azt közölte, hogy nem tudnak mentességet adni a rászorulóknak,, mert nem tartoznak bele abba a körbe, amelynek a cég kedvezményt ad. Az AKA Rt. azzal indokolja az kérés elutasítását, hogy nincs kapacitásuk az egyéni kérelmek elbírálására.

2013. január 30., szerda

Tárgyak és személyek eltávolítása fotókról


Tárgyak és személyek eltávolítása fotókról

Készítünk egy képet, majd örömmel látjuk, hogy minden tökéletes.

Készítünk egy képet, majd örömmel látjuk, hogy minden tökéletes. A fotó máris mehet a családi albumba, Facebook-ra, nyomtatásba vagy online galériánkba. Ilyen szerencsés eset azonban elég ritkán adódik. Jóval valószínűbb, hogy az elkészült fotót visszanézve, valamilyen apró, ám annál idegesítőbb problémával is szembesülünk. A leggyakoribb „hibák”: a kép jól sikerült, a momentumot elkaptuk, de a fókusz és mélységélesség nem ott van, ahol kellene, vagy a kép túl sötét/túl világos („kiégett”)… Ezernyi apró hiba fordulhat elő. Ezekből is a legdühítőbb, mindenki kedvenc mumusa, a „valami belelóg a képbe” jelenség.

Ez a valami lehet egy villanyvezeték, egy ordítóan ronda konnektor a falban, az amúgy csodálatosan beöltözött és pózoló esküvői párocska mögött, lehet egy véletlenül arra járó turista a háttérben, vagy egy éppen renovált épület és annak csúnya állványozása egy szép városképben. A lista a végtelenségig folytatható. A legtöbb esetben nem tehetjük meg, hogy ismét elkészítjük a fotót (újra megtartani egy esküvőt egy konnektor miatt nem túl életszerű…) marad tehát az utómunka, szaknyelven „postwork”.

A profik ilyenkor természetesen beizzítják a Photoshop-ot és megoldják a gondot. Ez azonban nem túl egyszerű, hiszen eleve rendelkeznünk kell hozzá egy igen drága szoftverrel. Szerencsére nem kell ágyúval a verébre lőnünk, mert van egy jóval olcsóbb, és könnyebben kezelhető szoftver erre a célra, az Inpaint!

Az Inpaint online verziója közel sem tökéletes, van azonban pár eset, amikor kifejezetten jól használható. Ilyen például a logók/vízjelek és egyéb feliratok eltüntetése (például egy felirat kiradírozása egy pólóról). Szintén remekel tájképek esetében, főleg ha az eltávolítani kívánt alakzat körül égbolt, vagy egységes pattern található.

Töltsd fel a fotót, majd a bal egérgomb folyamatos lenyomásával radírozd ki a kívánt részt - aztán kattint a "kék -inpaint" gombra.
Mivel online demo verzió, nem tökélete, de az esetek 90%-ában igen.

http://www.webinpaint.com