2010. április 3., szombat

Húsvéti SMS -ek











Húsvéti sms

Húsvét napi kertész vagyok,
Kislányokat locsolgatok,
A kölnitől felfrissülnek,
Illatától megszépülnek,
Hímes tojást tudom, kapok,
Boldog Húsvétot kívánok!
——-
Én még kicsike vagyok,
Többet nem mondhatok,
Azt kívánja szívem, szám,
Legyetek boldogok
Húsvét napján!
——-
Kicsik vagyunk, nem nagyok,
Van nálunknál még nagyobb,
Ők is biztos eljönnek,
Rózsavízzel öntöznek.
De mi jobban sietünk,
Elsők csak így lehetünk,
Mindenkit meglocsolunk,
Aztán tovább ballagunk.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk!
——-
Korán regel felébredtem,
messze-messze jártam.
Tündérország kis kertjéből
rózsavizet hoztam.
Na, te kislány, megöntözlek,
ma van húsvét napja.
Tündököljön a két orcád,
mint a piros rózsa.
Az illatos rózsavíztől,
megnőnek a lányok.
Zsebemben is elférnek majd
a piros tojások!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!
——-

Posta vagyok, posta
De régen sietek,
Egy növendék kislányt
De régen keresek!
Megkérdezem az apját,
De még jobban az anyját,
Hadd öntsem meg a lányát.
A piros tojást, a forintot elvárom,
Ha kevés, a sarokba vágom!

Sztarpacska, nyögve, gancsos

SZTRAPACSKA, NYÖGVE (Parád / Bodony)

Hozzávalók:
1 kg öreg krumpli, nyersen lereszelve
20-30 dkg liszt
1 tojás

0,5 kg túró
pirított szalonna
A lereszelt krumplit elkeverjük a tojással, a liszttel és a sóval. Forró vízbe kiszaggatjuk, leöblítjük. A túróval és a pirított szalonnával tálaljuk.

Magalevi

MAGALEVI (Mátraderecske / Parád / Bodony)

Megvárjuk, amíg az elkészített sztrapacska leve leülepszik, ez idő alatt forró zsíron fokhagymát dinsztelünk, a tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, kevéske sóval, ráöntjük a levest, majd házilag gyúrt tésztát adunk hozzá.

Palóc ételek

Sorok álltak mindegyikért, pedig jobbára csak krumpli, liszt és hagyma alkotja a palócság hagyományos népi ételeit. Parádon, pontosabban Parádfürdőn tavaly sem múlhatott el a hagyományos palóc napok rendezvénysorozata a sztrapacska, macok, ganca és társai nélkül. A helyi pedagógusok és a nyugdíjasklub tagjai tartottak kóstolóval koronázott szabadtéri bemutatót.

- A krumpli mindig megtermett errefelé - mondta Szakács Péterné tanító, a sátorban sütő-főző csapat egyik tagja. - Lelemény kérdése, hogy mi minden készíthető belőle. Lássuk a lehetőségeket!

A nyögve egy nyögvenyelős nehéz étel, a sztrapacska elnevezése errefelé. Hozzávalók: 1 kg nyersen lereszelt krumpli, kb. fél kiló liszt (ennyit vesz föl), 2-3 tojás (de egy is elég), só.
Készítéséhez a nyers krumplit lereszeljük, megsózzuk, egy tojást teszünk bele (az fogja össze a tésztát a forró vízben, hogy ne menjen szét), és liszttel összekeverjük, majd, mint ahogyan a nokedlit, nokedliszaggatóval kiszaggatjuk. Forrásban lévő sós, olajos vízben kiszaggatjuk, kifőzzük. Amikor a tészta feljön a víz színére, levesszedő kanállal leszűrjük, kevés zsírra tesszük. Utána vagy túróval-tejföllel, vagy hagymakarikákkal tálaljuk - szalonnakocka is kerülhet rá -, de savanyú vagy párolt káposztával is feladható. A vízből kivett tészta állapotában is nagyon finom étel, de pirítva is sokan fogyasztják.

A krumplilángosra hasonlító macok is hasonlóan készül, mint a nyögve. Hozzávalók: nyersen reszelt krumpli, liszt (amennyit felvesz), tojás, só, bors, esetleg fokhagyma, mustár. A nyers krumplit meghámozzuk, megmossuk, majd lereszeljük, Kb. fél kiló krumplihoz adjunk egy tojást, majd gyúrjuk össze annyi liszttel, hogy sűrű tészta állagú masszát kapjunk. Ebbe teszünk egy kis olajat, hogy szebben pirosra süljön. Sóval, csipetnyi őrölt borssal, mustárral, és apróra vágott fokhagymával ízesítjük. (A fokhagyma adja az étel ízét, de ügyeljünk arra, hogy a többi ízt ne nyomja el.) A galuska szilárdságú alapanyagot a forró vízben kifőzött nyögvével ellentétben palacsintasütőben, forró olajba vagy zsírba egy-egy evőkanálnyi tésztát szedve sütjük ki. Az adagokat a kanállal kb. fél centis szeletté szétnyomkodjuk. Mindkét oldalát megsütjük közepes lángon. A szeletekre tejfölt kenünk, és azonnal fogyasztható.
(Ezt a Mátrában és környékén: macoknak vagy mackónak ismert csemegét a balatoni büfék nagy részében tocsni néven árusítják az egynyári sütödések, s ők tudják, miért. A Bakonyban tócsi a neve, Vas megyében cicege, Szabolcsban, Szatmárban és Beregben pedig lapcsánka.)
A harmadik palóc étel, a ganca esetében már nem nyers, hanem főtt burgonyával van dolgunk. Hozzávalók: 1/2 kg burgonya, só, 1 dl rozsliszt, 2 dl olaj, vöröshagyma.

A nyers, megtisztított és apróra kockázott krumplit annyi sós vízben főzzük meg, hogy éppen ellepje. Ha puhára főtt, abban a vízben, amelyben megfőtt, kézi törővel összetörjük. Hagyjuk a tűzön, és a rozsliszttel jól besűrítjük. Annyi lisztet teszünk bele, amennyit felvesz, nagyon “el kell találni” az arányt, hogy olyan tésztát nyerjünk, amit utána ki tudunk szaggatni. Az olajon megpirított, apróra vágott vöröshagymát tepsibe vagy palacsintasütőbe öntjük. Ebbe a hagymás olajba belemártott evőkanállal a masszából nagy galuskákat szaggatunk, majd forró olajban vagy zsíron mindkét oldalukon megpirítjuk. A gancára is tehetünk hagymát, illetve túrót, tejfölt, darált tepertőt. Hasonlít a macokhoz, de mégsem: az egyik főtt, a másik nyers krumpliból készül.

A negyedik, a küllemében inkább kerek ostyára vagy sajtos tallérra emlékeztető molnárkalács édes alapanyagú tészta. Valamikor a cserkészélet része volt a molnárkalács-sütés. Tekintélyes öregcserkésznek számított, ki - mint egy feljegyzésben olvasható - “hozott a Palócföldről 2 darab század eleji molnárkalács-sütőt”. Pétervására térségében a molnárkalács-készítő mindig is megbecsült kismesterség volt.

Hozzávalók a molnárkalácshoz: 1 kg liszt, 25 dkg margarin, 1 tojás, 7 dkg zsír, 20 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, só, pici tejföl, tej. Mindezt összegyúrjuk, és sütővel kisütjük. Ha nem sikerülne, jövő júliusban elmegyünk a Mátrába, a parádi palóc napokra, és megkérdezzük Szakács Péternét, vajon mit szúrhattunk el.

MSZP választási hírek


Az MSZP felkérte a szőke, nyurga, csontsovány svéd modellt, Lendvankski Cenzorströmöt, hogy legyen a Párt reklámarca. A hirtelenszőke svéd modell boldogan áll a kihívások és kamera elé! Az MSZP azt reméli a mindössze húsz kilogrammot nyomó modell szerepeltetésétől, hogy vele tudják majd demonstrálni, mi vár a nyugdíjasokra, ha
Orbán szőlőbányáiban kell majd dolgozniuk, amennyiben a Fidesz hatalomra kerül.
Mesterházy Attila új rekordot állított fel a hétvégén, átadva a múltnak Gyurcsány Ferenc 2006-os rekordját. A fedettpályás nyugdíjasnéni-puszilgatás új rekordja, ígérgetéssel összekötve, mostantól óránként 800 nyugdíjas, húsz ígéret! Gratulálunk! Ezt nehéz lesz megdönteni!
 
Hagyó Miklós elvtársi üdvözletét küldi minden kedves párttársának, a Becsületes Pártnak, Akik Nem Korruptak, és azt mondta sejtelmesen: "Ha én egyszer kinyitom a számat!" Másnap Hagyó rituális öngyilkosságot követett el, huszonhétszer lőtte hátba magát, majd leöntötte magát benzinnel, és öngyulladást hajtott végre. Az MSZP saját halottjának tekinti, a vizsgálati anyagokat kegyeleti okból 100 évre titkosították.
 
Az MDF felhívja minden kedves párttársának figyelmét, hogy az orvosi műszer boltban akciós kacsák kaphatók! Mészáros Tamás nem olvasta ezt a hírt, rá is fázott! Mikor kiment pisilni a választmányi ülésről, a párttársai kiszavazták az egyéni jelöltek listájáról, mert állítólag ellenezte az SZDSZ-el kötendő szövetséget. Így jár az, aki nem visz magával kacsát MDF-es választmányi ülésre, vagy nem katéterezi be magát!
 
Kövér László lenyelte a bajuszát! A magát nagyon, de nagyon radikálisnak tartó, volt MSZMP KB társadalompolitikai intézeti munkatárs egy lakossági fórumon, miközben a Jobbikot szapulta, annyira hevesen gesztikulált, hogy véletlenül a szájába került hatalmas, ápolatlan bajsza, és már nem lehetett elkerülni a tragédiát, lenyelte! Kövér az eset után azt nyilatkozta, ez is a Jobbik hibája.
 
Pénteken tartja immár hagyományosnak tekinthető évértékelő beszédét Orbán Viktor a Millenárison. Nyakó István sajtótájékoztatón kérte fel, hogy határolódjon el a szélsőségesektől, és vonja vissza sértő kijelentéseit. Amikor a jelen lévő újságírók tájékoztatták, hogy még nem is hangzott el a beszéd, Nyakó közölte, pártja kész megvédeni a demokratikus értékeket, és csak az MSZP képes kivezetni az országot a válságból.
 

Az új húsvéti nyúl

Az állatkertben az idén a gorilla nyerete el a húsvéti nyúl állására kiírt pályázatot. Azért kellett pályázatot kiírni, mert a nyulaknak rengeteg dolguk volt a nyuszisimogatóban, ahol kétóránként váltották egymást, így nem tudták elvállalni, hogy széthordják a húsvéti meglepetéseket az állatoknak! Magilla a gorilla, azonban szívvel-lélekkel végezte a dolgát az éjjel, így reggelre minden ketrecben ott lapult a meglepetés. Olyan ügyes volt, hogy még a saját lakosztályába is csempészett néhány tojást!

2010. április 1., csütörtök

4-es metró

A 4-es metró most lehet, hogy a régészek miatt is fog állni, olvastam, hogy valami 300 éves falat találtak ott, régen egy tó volt arra, és nem tudni, hogy az csak 1 fal, vagy valaminek a része, de még sok mindent takarhat a talaj mélye.
 
Egy hosszú, nagy méretű, jól megépített mészkőfalat találtak a 4-es metró építői a Fővám téren a földmunkák során - közölte Zádor Judit régész.
Több mint háromszáz éves mészkőfalra bukkantak.
A Budapesti Történeti Múzeum munkatársa elmondta: az biztos, hogy a fal 1686, vagyis Buda visszafoglalása után épült.
 
 
A régészek azt egyelőre nem tudták megállapítani, hogy egy nagyobb építmény része, vagy önálló falszakasz volt a 18-19. századi Pesten.
Állhatott ezen a területen egy nagyméretű épület, ami tartozhatott a hajózási hivatalhoz vagy fővámházhoz is - tette hozzá.
 
A fal alapján azt lehet megállapítani, hogy a mostani járószinttől másfél méter magasságban volt a korábbi járószint, ahol a kocsik közlekedtek - közölte Zádor Judit.
A régész hozzátette: a tér helyén hajdanán a Molnár-tó volt, amelynek iszapja további értékes tárgyakat, például téglatöredékeket és cserépmaradványokat őrzött meg az utókornak.
 

2010. március 30., kedd

A halogatás egyszerűen ostobaság

“A halogatás egyszerűen ostobaság. Holnap ugyanúgy döntened kell, akkor miért ne tennéd meg már ma? Azt hiszed, holnap bölcsebb leszel, mint ma? Azt hiszed, holnap elevenebb leszel? Hogy holnap fiatalabb vagy frissebb leszel, mint ma?
Holnap csak öregebb leszel, a bátorságod is kevesebb lesz, holnapra tapasztaltabb leszel, és még több kifogást találsz. Holnapra a halál egy nappal közelebb ér hozzád, és ettől csak még jobban megijedsz, még tétovább leszel. Soha ne halogass. Ki tudja? A holnapot talán meg sem éred. Ha döntened kell, akkor most azonnal kell döntened.”

“Talán eljön a pillanat, mikor elmondhatod, hogy az egészet akartad. Az egészet, az igazit, nem a pótlékot, a hasonlót, a mellékeset: az egészet, a boldogságot és az igazat, az igazságot, akármilyen félelmes és földközeli. Nem akartál az élet helyett valamit, ami csak hasonlít az életre …

Az egészet akartad, nem valamilyen törlesztéses részletet. Vágyad nem teljesedett be. Elbuktál. De a földön és a sárban heverve, ledöfött harcos, dadogjad ezt: “Legalább vágytam az egészre, legalább akartam az igazit, legalább ennyit értsetek és bocsássatok meg.”


 

Megjelent egy új vírus...

Megjelent egy új vírus,aminek a neve “MUNKA”!!
Ha “munkát”kapsz,valamelyik kollégádtól vagy a főnöködtől e–mailben,semmilyen körülmények között ne nyúlj hozzá!
Ez a vírus megsemmisíti a magánéletedet.
Ha kapcsolatba kerülsz a vírussal azonnal vedd a kabátodat,szólj két barátodnak és menjetek a legközelebbi kocsmába vírust írtani.!!!
Rendeljetek 3 italt ,ismételjétek meg 4 szer,ezután tapasztalhatod,hogy a “munka” teljesen kitőrlődött az agyadból!
Azonnal küld el ezt a figyelmeztetést legalább 5 barátodnak. Ha azt veszed észre,hogy nincs 5 barátod,akkor te már megfertőződtél a vírussal és a “munka” irányítja az életedet!!!!!

David Hasselhoff - Hooked on a Feeling

Különféle szépségpakolások, egészségvédő trükkök…

Krumpli, tejföl, citromlé, élesztő. Mindezek az összetevők most kivételesen nem egy finom ebéd alkotórészei, hanem különféle szépségpakolások, egészségvédő trükkök hozzávalói. Borivoje Surdilovics - közismertebb nevén Surda - felesége már a hetvenes években tudta, hogy a jó asszonynak nincs szüksége drága kenceficékre, elég, ha kinyitja a hűtőt, és még akkor sem történik nagy csoda, ha a váratlanul betoppanó nagyi megeteti a pakolást a pempőevő unokával!
 
Az elfoglalt, rohanó asszonyoknak olyan módszereket kerestünk, amik nem igényelnek túl sok időt, hanem a már amúgy is meglévő dolgok felhasználásával, akár más teendők között használhatóak, és kímélik a nyaralástól, vagy az iskolakezdéstől amúgy is megcsappant tartalmú pénztárcánkat.

Tejfölpakolás
A tejfölös pohár aljában hagyjunk egy picike tejfölt. Adjuk hozzá egy negyed citrom levét, és egy jókora teáskanál mézet. A citromlé helyett pattanásos, problémás arcbőrűek almaecetet is tehetnek bele. Kenjük fel maszknak arcunkra, és hagyjuk addig hatni, míg el nem készül a vacsora. Almaecettel, majd bő vízzel mossuk le. A tejfölpakolás hasonlóan egyszerű módja nem csupán serkenti az öregedő bőr fiatalodását, hanem egyben bőrradírként is szolgál. Kb. 5 dkg élesztőt keverjünk össze annyi tejjel, vagy tejföllel, hogy lágy, krémes masszát kapjunk. Ezt kenjük rá megtisztított arcunkra. Addig hagyjuk rajta, amíg megszárad és enyhén nedves kézzel dörzsöljük le. Az élesztővel lejönnek az elhalt hámsejtek, és a B vitamin kívülről is bejut arcbőrünkbe.

Élesztőkúrák napról napra
A B vitamin a napos időszak után is igen fontos a szervezetünknek, így ahogy elkezdődik az ősz, folyamatosan pótoljuk. Erre a legjobb módszer, ha “belső kozmetikánkat” minden nap egy gyümölcslével elkevert fél csomag élesztővel kezdjük meg. Ez nem csupán a bőrünket teszi széppé és selymessé, hanem nyugtatja az idegrendszert, így még azoknak a lányoknak is ajánlott, akiknek a bőre még nem öregszik, de a stressznek naponta ki vannak téve az iskolában. A mamák tehát ezt a kúrát lányaikkal együtt is folytathatják. Ajánlott legalább hetente háromszor folytatni ezt a kúrát. Aki az olcsóbb módszert nem bírná lenyelni, a gyógyszertárakban kapható élesztő tablettával is pótolhatja.

Mezítláb után tűsarkúban
Akinek már a cím olvastán megsajdul a lába, átéli azt az érzést, amikor a hosszú nyaralás, és a mezítlábazás után visszavedlünk szorgos irodistává, és összenyomorgatjuk lábainkat az eleganciánk kedvéért egy meseszép, ám annál kényelmetlenebb cipellőben. Azokról ne is beszéljünk, akik a viharos nyár búcsúztató bulikon kérgesre táncolja a lábát! Nekik segítség, ha ilyenkor krumplit főznek este a családnak. A krumpli főzővizét ugyanis nagyanyáink kincsként őrizték. A bálok után, vagy a nehéz és megerőltető munka előtt és után a fáradt, összetört lábat a krumpli főzéskor nyert vízbe áztatták, s utána máris rophatták a táncot, vagy szaladhattak dolguk után.
 
A trükk ma is használható, ugyanis a langyos főzővíz megnyugtatja, pihenteti a fáradt, elgyötört lábakat, negyedórás lábfürdő után szinte újjáéled a lábunk, nem lesz szenvedés másnap sem az új cipő!

Zorba The Greek

“Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan”
/Zorba a Görög/
Kréta szigetén két teljesen különböző életfelfogású férfi találkozik: a fiatal, érzékeny angol író, Basil, aki azért jött, hogy átvegye apja örökségét, egy szénbányát, és egy életigenlő, bohém görög, Alexis Zorba, akit a fiú művezetőnek fogad fel a bányába. Zorba megtanítja a fiúnak, hogy az élet napos oldalát kell nézni, és arra bíztatja Basilt, hogy közeledjen nyugodtan a szigeten lakó szépséges özvegyasszonyhoz, akit egyébként minden egyedülálló helyi férfi is szívesen meghódítana. Zorba eközben egy kurtizánnak csapja a szelet. A fiatal angol szerelme azonban tragédiába torkollik. A helybéliek hűtlenséggel vádolják az özvegyasszonyt, és az idegen fiú sikerére féltékeny férfiak halálra kövezik a nőt…

Anthony Quinn pályafutásának legmeghatározóbb filmje volt a Zorba, a görög, amely a mai napig semmit nem veszített varázsából, zenéje pedig igazi örökzöld, akár Kréta szigete.
 

The Onedin Line

Sorozatfüggőknek ajánlom tisztelettel az alábbi kinyilatkoztatást, egy-két könnycseppet is nyugodtan el lehet morzsolgatni. Gellért Endre, a Televízió filmfőosztályának vezetője válaszolta a Rádióújság kérdésére ‘79-ben:

“Sok néző érdeklődik az Onedin család folytatása felől. Bár még számos epizód készült a “család” történetéről - elképzelhetetlennek tartjuk, hogy hónapokon keresztül ugyanaz a sorozat töltse ki a magyar televízió keddi “csúcs”-adásidejét. Egy-két év múlva esetleg visszatérünk a további filmek megvásárlására, addig is reméljük: új és ezután következő sorozataink is megnyerik a nézők tetszését!”

Szóval arról ne is álmodjunk, hogy hónapokig ugyanaz, ráadásul a legértékesebb adásidőben. 
De egy-két év múlva esetleg, talán. Zsigulira is várni kell egy keveset, tessenek türelemmel várni a következő szériára is. Külön felhívnám a figyelmet az idézőjelekre, így kell biztonságossá, felhasználóbaráttá tenni egy szöveget, nehogy véletlenül a hülyék azt higgyék, hogy igazi család, meg igazi csúcs.
 
Ha mindenki kiröhögte magát, akkor elmondok néhány adatot. Gellért Endre ‘79 júliusában rakta helyre a hőzöngőket, ennek pedig az az előzménye, hogy ‘79 január 1-én kezdték el vetíteni az Onedin családot a Magyar Televízióban. Eltartott úgy nyolc évig, amíg ideért, ugyanis ‘71-ben készült az első széria. Az első szezon 15 epizódját vettük meg és vetítettük ‘79 januárjának első napjától, keddenként 20 órakor. (A sorozat összes adata, szériák, epizódok stb. itten.) A legjobb karakter így visszaemlékezve Baines volt, egyébként a szereplők fényképe megtekinthető itt. És ne felejtsük el a főcímzenét sem, amely Hacsaturján Spartacusából való.

James Bondok őse

NEM KELL MINDIG KAVIÁR
Megjött végre teljes regényhősi mivoltában a tévésorozatból is jól ismert Thomas Lieven, a nők bálványa, a szuperkém és szuperszakács, számtalan izgalmas kaland legyőzhetetlen alakja. Ő az, aki mint valami mesehős győzedelmeskedik a világháború minden szörnyűsége felett, utcalányokat, milliomosokat, sokgyermekes családanyákat, sőt a francia, az angol és a német kémszolgálat embereit menti meg a biztos haláltól, a kínzásoktól, az éhezéstől.
Ez a talpig elegáns angol úriember, akit előkelő londoni klubjának kényelmes bőrfoteléből penderít ki a háború viharaiba, egészen Canaris tengernagy karjai közé irigy bankár kollégájának ármánya, a James Bondok őse, csak talán még fordulatosabb, még szellemesebb kalandokkal dicsekedhetik. És persze kitűnő recepteket ad, nemcsak arra nézve, hogy hogyan lehet levenni minden korú és küllemű hölgyet a lábáról, hanem arra is, hogy mely alkalomból mit kell főzni.

Harpós Bogár

Romhányi József - Szamárfül

Interjú a farkassal, aki állítólag megette Piroskát

Az Új Bárány riportere felkereste Ordast.
Interjút kér. Én leközlöm. Olvasd.
  - Igaz volna ama vád,
    hogy Ön orvul elfogyasztott egy egész nyers nagymamát?
     - Egy nagymamát? Egy grammot se!
       Ez az egész csak Grimm-mese!
  - Hogy Piroskát Ön falta fel, talán csak az is hamis vád?
    Nem hagyott meg belőle mást, csak egy fél pár harisnyát?
     - Hogy én őt ruhástul? Mit ki nem eszeltek!
       Én még az almát is hámozva eszem meg.
  - Furcsa, hogy a kunyhóban, hol megevődtek mindketten,
    mégis piros farkasnyálnyom díszeleg a parketten.
     - Az úgy történt, hogy ők aznap meghívtak a viskóba.
       Nagyon finom uzsonna volt, szamóca és piskóta,
       s mivelhogy én evés közben állandóan vicsorgok,
       a vérveres szamócalé a pofámból kicsorgott.
  - Én úgy tudtam, hogy önnél szabály,
    hogy csak friss húsárut zabál.
     - Kacsa! Füvet rágok lomhán legelészve,
       zsengét, hogy a gyenge gyomrom megeméssze.
  - És meddig lesz Önnél a juhhús is tiltva?
  - Eddig! De erről már nem írhatsz, te birka!
 

Új kerekesszékek












Magyarországon is megjelentek a legújabb aktív kerekesszékek!