2013. október 13., vasárnap

A világ legszebb hídjai 5.

Si-o-se Pol
A 33 ív hídja az iráni Iszfahán városában található. A híd téglából és kövekből épült, Shah Abbas megbízásából 1602-ben. Eredetileg 40 boltívet tartalmazott, de száma 33-ra csökkent az évek során. 295 méter hosszú, 13,75 méter széles.



A világ legszebb hídjai 4.

Tower-híd, Anglia
A Tower Bridge a középkori London közlekedési dugói miatt jött létre, ugyanis a London Bridge nem bírta el a forgalmat, ezért a városatyák új híd megépítése mellett döntöttek. 1894-ben adták át, és sem az értelmiség, sem az utca népének tetszését nem nyerte el. Az évtizedek alatt végül hozzászoktak a viktoriánus-gótikus stílusban felhúzott hídhoz, nem véletlen, hogy már hosszú évek óta a főváros, sőt, az egész brit kultúra egyik szimbólumának számít.



A világ legszebb hídjai 3.

Ponte Vecchio, Olaszország
A firenzei „öreg híd” klasszikus középkori jelenség, hiszen egyszerre híd, utca és piac egyszerre. A hídra épített házak alsó szintjén üzletek sorakoztak, a felső szintek pedig a tulajok lakásait rejtették magukban. 1345-ben épült helyi kereskedők támogatásával, akik a befizetett összeg fejében árusítóhelyeket kaptak a hídon. Az évszázadok során a világ egyik legszebb városának jelképévé vált, a legenda szerint Hitler külön parancsban adta ki, hogy a város hídjainak felrobbantásakor ezt a hidat nem szabad elpusztítani.



A világ legszebb hídjai 2.

Montrose-híd, Kanada
Fedett hidak sok helyen találhatók az amerikai kontinensen, ez például itt a Grand folyón átívelő Montrose-híd. Bár Európában is sok helyen találkozhatunk ilyen jellegű építményekkel, mégis Amerika számít a hazájuknak, ugyanis közel tízezer ilyen fallal és tetővel rendelkező híd épült arrafelé. És hogy miért fedték be őket? A szerelem alagútjainak is nevezett hidakat nem a romantika miatt látták el tetőszerkezettel, hanem azért, mert a tető esőzések idején védte a faoszlopokat, amelyek így nem kezdtek korhadni.



A világ legszebb hídjai 1.

Sóhajok hídja, Olaszország
A világ egyik legismertebb hídja, amely a legenda szerint a börtön felé igyekvők sóhajtozása után kapta a nevét. A valóság azonban az, hogy nem életfogytiglanra vagy kivégzésükre indulókat helyeztek el ebben a börtönben, hanem csak piti bűnözőket, ráadásul a híd 1600 után épült meg, amikor az inkvizíció és a tevékenységéhez kapcsolódó kínzások és nyilvános kivégzések kora leáldozott. Ennyit a legendáról – persze a híd ettől még fantasztikus.