2013. december 11., szerda

Éld az életet

Meg se halld, ha bántanak. Senkinek se hagyd magad. Sose add fel a vágyadat, őrizd meg az álmaidat…Gyere velünk és légy szabad, mindig vállald önmagad. Ne hidd el azt, hogy nem lehet, büszkén éld az életed…



Karácsony a nagyvilágban - Olaszország

Az olaszok vidékenként különbözőképpen ünneplik a karácsonyt.
Észak-Olaszországban a Télapó, Babbo Natale vagy a kis Jézus viszi szerte az ajándékokat a gyerekeknek. Vannak vidékek, ahol a gyerekek már december 13-án megkapják az ajándékokat Szent Lucától. Rómában egy Befana nevű seprűnyélen közlekedő jóságos öreg boszorkány juttatja el a csomagokat a gyerekekhez a kéményeken át.

A karácsonyi vacsora is méltó a híres olasz konyhához. Jellegzetes előétel a parajjal töltött ravióli diós vajjal leöntve vagy a gorgonzola töltött gombával. Főételként sült házinyulat esznek pármai sonkával. A vacsorát az elmaradhatatlan desszertek zárják, többek között: tiramisu, fenyőmagos csillag, csokoládés kuglóf.



2013. december 10., kedd

Karácsony a nagyvilágban - Oroszország

Oroszországban a gyerekeknek sokat kell várni, hogy felállíthassák és feldíszíthessék a karácsony jelképét, a jolkát, az orosz fenyőfát. Náluk ugyanis, december 25-26 helyett csak január 6-án, vízkeresztkor tartanak nagy ünnepet. A hideg téli napokat szinte átmelegíti a várva várt nap, amikor az egész család egybegyűlik, és az ajándékozás után megkezdődik a fenséges ünnepi vacsora. A szegényebb emberek is hónapokig takarékoskodnak, nehogy valamit is nélkülözni kelljen az ünnepi asztalról. Az előétel a népszerű zakuszki, a blini (kis élesztős lazaccal, kaviárral töltött palacsinta) vagy a grúz eredetű, virágformájú töltött káposzta. A tehetősebbek a fekete Beluga kaviárt, a szegényebbek a "szegények kaviárjának" nevezett padlizsánkrémet fogyasztják. Igen ismert levesük a gazdag és sűrű szoljanka leves vagy a csípős scsí, ami mellé pirozskit, káposztával, darált hússal töltött vodkás tésztát esznek. Főételként a férfiak által készített perzsa eredetű pilaf áll, mely nem más, mint birkahúsos vagy zöldséges sáfrányszínű rizs. A tartalmas vacsorát desszertként sajttorta, kuglóf vagy egy szelet híres oroszkrémtorta zárja.



2013. december 9., hétfő

A mi kerekesszékünk lesz?

Talán kevesen tudják, de a Suzuki nemcsak személyautókat és motorkerékpárokat gyárt, hanem a kerekesszékek piacán is jelen van. Sőt, a legnagyobb gyártók közé tartozik.

A japán gyártó egy motoros, de környezetbarát kerekesszék prototípusát mutatta be nemrég. A Suzuki MIO villanymotorja számára alkoholüzemű üzemanyagcella szolgáltatja az elektromos áramot.

Négyliteres üzemanyagtartálya akár 40 km-nél is nagyobb hatótávolságot biztosít a kerekesszéknek, ami jóval túlszárnyalja a tisztán akkumulátorral hajtottak hatótávolságát. Szükség esetén nagyteljesítményű lítium-ion akkumulátoraival is képes haladni, és itt raktározódik el az üzemanyagcellák által termelt, fel nem használt elektromos energia is.

A nagyobb hatótávolság mellett a könnyebb kezelhetőség is nagy segítség a rászorulóknak, hiszen nem kell bajlódni a kerekesszék akkumulátorainak hosszas töltésével. Elegendő csupán feltölteni az üzemanyagtankot és rögtön lehet folytatni az utat.

A megtehető távolságról, üzemanyagszintről LCD kijelző tájékoztatja a vezetőt, rugalmas, kartámaszokkal felszerelt üléseit jól szellőző anyagból készítették, és még a kormány kialakításánál is szempont volt az ergonómia. Kompakt méreteinek köszönhetően, - 1,2 méter hosszú, 65centiméter széles - a forgalmas városi környezetben is könnyen használható.

Egyelőre csupán a vásárlók reakcióira kíváncsi a Suzuki, azonban ha lesz kereslet a jármű uránt, akkor hamarosan megkezdődhet a MIO sorozatgyártása is.



Karácsony a nagyvilágban - Anglia

A karácsonyi készülődés a szebbnél szebb üdvözlőkártyák szétküldésével kezdődik. A kapott kártyákat szalagra ragasztva felakasztják a falra, és le sem veszik egészen január 6-ig.Az egész házat zöldbe-pirosba öltöztetik, a gyerekek levelet írnak a Télapónak. December 24-én a karácsonyfát együtt díszíti az egész család, majd este a gyerekek az utcára vonulnak, karácsonyi dalokat énekelnek, amiért jutalmul cukorkát kapnak. Este a Mikulásnak süteményeket és egy pohár portóit raknak a karácsonyfa alá, majd a gyerekek az ágyukra óriási zoknit akasztanak, és arról álmodnak, vajon milyen ajándékokat találnak benne ébredéskor. Másnap a család együtt vacsorázik: gesztenyével töltött pulykát és pudingot. Végül a gyerekek nagy örömére a kekszdoboz kinyitásakor petárda pukkan.



2013. december 8., vasárnap

Mikulásjárat - Made in Hungary

Van, aki a klasszikus Mikulásban hisz, amelyik rénszarvasokkal, szánnal és krampuszokkal érkezik a gyerekekhez.
Magyarországon viszont nem lehet rénszarvashoz jutni, így a Mikulás igénybe vette a modern techikát és trolibuszra pattant segítőivel, hogy igazi Télapós élményt szerezzen sok mozgássérültnek. Felnőtt gyerekeknek és gyerek gyerekeknek egyaránt.

Mikulások és krampuszok:

Budapest, 2013.12.06.



Egy asszony illata

Az éjszaka fényeit figyelem és azon jár az eszem, hogy vannak kimondhatatlan mondatok, amelyek az igazság részei, de mégse burkolóznak hangokba...
Néha szeretetből, néha gyűlöletből. Árnyékokat figyelem, most minden puhább, és úgy tűnik az árnyék beszédesebb, mint a tárgy...mellém bújik, tompa vagyok a fáradságtól, viszont ösztönös mozdulattal simulnék most egy meleg testhez és fúrnám orrom bőrébe...
Hozzá dörzsölném arcomat, karistolnám puha bőrét, majd lágyan megcsókolnám...
- Olyan anyaszagod van, duruzsolnám halkan...