2010. február 16., kedd

Porhités - mutassunk jó képet a fogyatékos ügyről Magyarországon

T-boy bevezetője
 
MEOSZ honlapjáról idézek:

Probléma megoldó
Bármilyen probléma megoldható, ha megfelelőképpen gondoljuk végig. Nem sikerül valami? Képtelenek vagyunk elérni valamilyen célt? Hiába vágyakozunk valakinek a szeretetére, ránk se hederít? Úgy érezzük, a bürokrácia csapdájába estünk? Kiúttalannak érezzük vállalkozásunk jövőjét? Megannyi egymástól nagyon is eltérő probléma, amelynek megoldásához azonban a közös gondolkodás és a gondolkodási módszerek ismerete elvezethet. Erről szól Probléma megoldó délutánjaink sorozata.

Kedves MEOSZ!
Hiába vágyakozom egy párbeszédképes, kor- és szakszerű érdekképviseletre.
Hiába vágyakozom a szeretetetekre, rám se hederítetek.
Úgy érzem, hogy a gőgős és rideg bürokrácia csapdájába estem.
Kiúttalannak és tespedtnek érzem a honi mozgássérült érdekvédelem ügyét.

Csupa egy tőről fakadó probléma, amelynek megoldásához azonban a közös gondolkodás és a gondolkodási módszerek ismerete elvezethet.
Meg persze az sem árt, ha néha leszállunk a Korózs államtitkár úr által ajándékozott hintalóról.
Üdv:
T-boy

Porhintés - hogyan ültessük hintába a magyar fogyatékosokat!
A fogyatékosság ügye a közszolgálati médiában

2010. február 9-én lezajlott A fogyatékosság ügye a közszolgálati médiában szakmai tanácskozás. A fórumon részt vett többek között a Magyar Televízió, a Duna Televízió, az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa, az Országos Rádió és Televízió Testület, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa, valamint a Helyi Rádiók Országos Egyesülete. Bevezetőjében Liling Tamás, a Nonprofit Média Központ Alapítvány ügyvezetője felidézte a 2009 decemberében a Magyar Rádió elnökéhez intézett nyílt levelet, melyet 141 magánszemély és 60 szervezet írt alá. A nyílt levél az Élhető világ c. műsorrovat megszüntetése kapcsán a Magyar Rádiónak a fogyatékosság ügyének megjelenítésével kapcsolatos elképzeléseire, terveire kérdezett rá. A szakmai fórum résztvevői elolvashatták a tanácskozáson magát sajnos nem képviseltető Magyar Rádió elnöke, dr. Such György levelét, melyben a BBC gyakorlatára hivatkozva a fogyatékosság és a fogyatékossággal élő emberek integrált megjelenítése mellett foglalt állást.

Dr. Gubucz Ágnes, az MTV ombudsmanja részletesen ismertette a vonatkozó jogszabályi előírásokat, valamint néhány, az MTV által is elfogadott alapelvet: műsorokat a fogyatékossággal élő emberekről nekik is kell készíteni, kiemelt cél az integráció fokozása, valamint a tájékoztatás kiegyensúlyozottságának biztosítása. Az ombudsman kitért az MTV konkrét gyakorlatára is. Eszerint szakmai (szegregált vagy koncentrált) műsort
sugároz - Sorstársak -, de emellett a reggeli, illetve délutáni stúdióműsorok integráltan is foglalkoznak a fogyatékossággal élő embereket érintő témákkal. Kiemelte, hogy az MTV az átlagot tekintve teljesíti a napi
két óra feliratozott műsor közvetítésének követelményét, ugyanakkor hiányos és fejlesztendő területként említette a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatását a Magyar Televízióban.

Nyuli Tamás, a Duna Televízió elnökségi irodavezetője Magyarországon egyedülállónak nevezte a Duna TV feliratozási gyakorlatát. 2008 novembere óta a Duna Tv több mint 80 000 perc műsoridőt feliratozott, kezdetben filmeket és sorozatokat, később napi hírműsorokat és háttérműsorokat is.
A hanganyagok begépelését az utóbbiak esetében vak munkatársak végzik. A Duna TV képviselője hangsúlyozta a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével fenntartott együttműködést, valamint a Felelet az életnek c. adás magas szakmai színvonalát.

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa Hivatalát képviselő dr. Borza Beáta főosztályvezető elmondta, hogy az elmúlt év folyamán az ombudsmani hivatal kiemelt projektben foglalkozott a fogyatékossággal élő emberek helyzetével. A főosztályvezető szerint valóban szükséges egyfajta struktúraváltás a közszolgálati médiumok műsorpolitikájában, ami biztosítja az integrált műsorok felé való elmozdulást. Véleménye szerint azonban ennek az útnak egyelőre az elején vagyunk, s amíg a pozitív diszkrimináció nem
válik evidenciává a hazai társadalom valamennyi rétege számára, addig nem szabad csökkenteni a kommunikációt és az együttműködést, illetve a megértést segítő felületeket.
Dr. Timár János, az Országos Rádió és Televízió Testület tagja felszólalásában kiemelte a közmédiumok közműsorszolgáltatási szabályzatainak jelentőségét, illetve az ezek összehangolásából adódó lehetséges előnyöket. Kiemelte az ORTT szerepét egy viszonylag egységes rendszer biztosításában,
ezen a területen azonban még számos tennivaló akad. Ugyancsak felhívta a figyelmet a közmédiumok mellett működő kuratóriumok szerepének, valamint a létező jogszabályi előírások betartatásának fontosságára. Timár János beszámolt arról, hogy az ORTT kiemelt figyelmet kíván szentelni a fogyatékossággal élő emberek ügyének, ezért saját szervezetén belül megtette a szükséges lépéseket a téma rendszeres és szervezett napirenden tartása érdekében.

Dr. Hegedüs Lajos, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa elnöke szerint elsősorban nem jogszabályok érvényesülésének kikényszerítéséről, hanem társadalmi szemléletváltásról kellene beszélni. Kiemelte, hogy Magyarországon a lakosság mintegy 10%-a közvetlenül, 20-25%-a pedig közvetve, családtagként érintett a fogyatékosság kérdése által.
Dr. Hegedüs Lajos szerint a réteg-, illetve integrált műsorok nem egymást kizáró elemei a közszolgálati médiának, s a rétegműsorok megtartása, illetve erősítése mellett számos érv sorakoztatható fel. A Helyi Rádiók Országos Egyesülete nevében Virágh Ildikó (Vörösmarty Rádió, Székesfehérvár) fejtette ki a közösségi médiumok és a fogyatékossággal élő emberek szervezetei közti kommunikáció, illetve a lokális tájékoztatás jelentőségét.
A szakmai tanácskozáson jelen volt a Parlament Szociális, ifjúsági és családügyi bizottságának elnöke, Vidorné dr. Szabó Györgyi, illetve alelnöke Soltész Miklós is. Mindkét politikus hangsúlyozta a téma fontosságát, illetve a szegregált műsorok és a társadalmi szemléletváltás jelentőségét. A fórum hozzászólói egyetértettek abban, hogy a fogyatékosság ügyének jelenlegi hazai helyzete nem engedi a szegregált (koncentrált) műsorok feladását. Ehhez hosszú út vezet, melyen a magyar társadalom épp csak
elindult. A fórum résztvevői kiemelték a fogyatékos emberek alkalmazására irányuló jelentős igényt, illetve ennek szimbolikus és anyagi jelentőségét.
Ugyancsak szó esett a digitális technológiák adta lehetőségek kiaknázása, a médiatörvény ügyének előrevitele, a hallgatói visszacsatolások fokozott monitorozása és figyelembe vétele, a fogyatékos üggyel foglalkozó műsorok adásideje és a kuratóriumok szerepének jelentőségéről, valamint a hazai szakújságíró képzés mennyiségi és minőségi mutatóinak nagymértékű javítására irányuló igényekről.
A fórum résztvevői kifejezték az együttgondolkodásra és a közös szakmai munka folytatására irányuló szándékukat, így a közeljövőben létrejön az az egyeztető fórum, illetve műhelymunka-csoport, mely a fogyatékosság ügyének a közszolgálati médiumokban való előrevitelét tűzi ki célként.

2010. február 15., hétfő

Főtitkári válasz

Miután már annyit írtok a kerekes szék átadásról és az előzményekről, öntsünk már tiszta vizet a pohárba.
 
Még 2009. május első napjaiban keresett meg telefonon az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza (The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints ("Mormon Egyház") mely gyakran "Mormonok" néven ismert. A legnagyobb a mormon felekezetek között. Azon utolsó napi szentek felekezete, akik Joseph Smith próféta halála után Brigham Young apostol vezetésével, a mai Utah területére távoztak. A több mint 13 millió tagot számláló egyház ma már minden kontinensen jelen van) magyarországi képviselője azzal, hogy szeretnének 250 db kerekesszéket adományozni arra rászoruló magyar mozgáskorlátozottaknak. Személyesen május 16-án, az Esélyegyenlőségi Napon találkoztunk, ezt követően május végén a MEOSZ-ba. Itt már megjelent az egyház részéről az európai régió képviselője. Itt már biztossá vált, hogy a MEOSZ-t találták érdemesnek arra, hogy rajta keresztül juttassák el a kerekes székeket. Ekkor kérték azt is, hogy majd bocsájtsunk a rendelkezésükre a székek méreteit tartalmazó listát. Ekkor készült el egy jelentkezési lap, melynek kitöltésével lehetett a pályázatot benyújtani. Először még az egyesületi javaslatot is rá akartuk tenni, de Lajos véleménye az volt, hogy akkor a nem egyesületi tag nem tudna pályázni. A pályázati lapokat eljuttattuk a tagegyesületeinkhez, illetve a honlapra is feltettük, a HUMANTÁS-ban a rövid felhívást közzétettük, a Támogató szolgálatoknak is küldtünk. Emlékezetem, szerint még az indulás előtt, valamikor májusban a lev listán is jeleztem, hogy lesz ilyen lehetőség.  
A pályázatot nyert személyekről:
Az egyház képviselői kértek Bennünket, hogy 5 kerekesszéket az Ő altaluk megjelölt, az egyházzal szoros kapcsolatot tartó mozgáskorlátozott személynek adjunk.
a maradék 245 kerekes székre összesen 341 fő  nyújtott be pályázatot.
96 fő pályázatát nem tudtuk elfogadni azért, mert a kiosztható kerekes széket mennyisége be volt határolva.
Az elbírálásnál a következőket vettük figyelembe (a saját bevallás alapján beadott pályázati lap alapján) jelenleg használt segédeszköz: előre helyeztük azokat,m akik járókeretet, hónaljmankót, illetve jelenleg is kerekesszéket használnak. Aki segédeszközként csak tám botot, ortopéd cipőt, vagy semmit nem jelölt meg, azt eleve hátra tettük. Később az időközben 8 fő elhunyt személy helyére innen hoztunk előre embereket. A beadott pályázatok esetében 38 db-on volt egyesületi támogató feljegyzés, a többi az egyesületeink megkerülésével érkezett.
 
A kérelmezők alakulása megyénként:
Egyház 5      5
Bács-Kiskun 13      21
Baranya 3     4
Borsod-Abaúj-Zemplén 32     41
Békés 16     32
Csongrád 23      38
Fejér 8      11
Főváros 39       50
Győr-Moson-Sopron 1        1
Hajdú-Bihar 7       7
Heves 4       4
Jász-Nagykun-Szolnok 2       7
Komárom-Esztergom 26      29
Nógrád 1       3
Pest 21      30
Somogy 8        8
Szabolcs-Szatmár-Bereg 5      5
Tolna 0       0
Vas 1       1
Veszprém 9     10
Zala 26     39
Összesen 250 346
A kérelmezők segédeszköz használata szerint megoszlás:
  Összes Kapott
Elektromos kerekesszék  7 4
babakocsi 2 2
kerekes szék 211 202
mankó 42 24
járókeret 19 13
Tám bot  50 0
Ortopéd cipő 8 0
nem használ 7 0
  346 245
A kérelmezők életkora szerint:
 

igényelt kapott
70 év fölött 83 41
60 év fölött 68 35
50 év fölött 69 56
40 év fölött 42 33
30 év fölött 35 32
20 év fölött 23 22
10 év fölött 18 18
10 év alatt 3 3
egyház 5 5

346 245
 
Ennyi adatot tudok nyilvánosságra hozni.
 
A felmerülő kérdésekre válaszolva:
 
1. Ahol csak tudtuk, meghirdettük. Mi is követhetünk el hibát, követünk is el, de ha nem lett meghirdetve, akkor a 346 kérelmező honnan tudta, hogy pályázni kell?  Ha valakihez nem jutott el az információ, abban a vélemények szerint csak a MEOSZ lehet a hibás? Véleményem szerin nem.
2. Olyan kapott, aki nem is mozgássérült: igen, valószínűleg, mert sokan jeleztek vissza, hogy nem tudnak eljönni az átadásra, helyettük a család vagy a barát jött el elvinni a kocsit. Akik ott voltak, csak azt látták, hogy a jól mozgó, illetve nem is mozgássérült ember aláírja a papírt, majd a hóna alá veszi a kerekes széket és távozik. Ebből messzemenően nem lehet következtetést levonni. De ha valaki tud olyan személyről, aki nem jogosan kapta meg, mert valótlan adatot szolgáltatott, akkor azt névvel, címmel jelezze, annak akkor utána járunk, leellenőrizzük. Előre is köszönöm a jelzést.
3. Az egyháznak semmi köze a magyar választásokhoz. Úgy jött ki, hogy a szállítmány késett, az december végén érkezett meg, és csak most volt idő kiosztani.
4. Korózs Lajos mit keresett ott: Korózs Lajos államtitkárt, mint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium képviselőjét hívta meg a MEOSZ, és mint az MSZP szakpolitikusát. Ugyanilyen meghívásban részesült - és megtisztelte az átadást - Soltész Miklós (KNDP) szakpolitikus, valamint Hírt Ferenc (FIDESZ) országgyűlési képviselők.  
 
Ennyit a kerekes székekről. Tudomásom szerint akik kaptak, nagyon örültek neki. Használják egészséggel.
 
Üdv
Szaki
 

2010. február 14., vasárnap

A sör rákkeltő hatású

Japán tudósok megállapították, hogy a hideg sör rákkeltõ hatású.
Hideg sört öntöttek egy alvó rákra és az azonnal felkelt.

Ünnepi átadás

Gyöngyösi Attila beszámolója

Az "Utolsó napok szentjeinek Jézus Krisztus egyháza" (amerikai Mormon) által szervezet "Esélyt a élethez" címmel adományt adott át a magyar mozgássérülteknek febr. 5-én a XI. ker. Keveháza utcai klubban ünnepség keretében.
Köszöntőt mondott Dr. Hegedűs Lajos a MEOSZ elnöke.
Beszédet mondott: Klinger Gábor az egyház magyar képviselője, Soltész Miklós orsz. képviselő, Korózs L. FMM államtitkár.
Az adományozó szervezetet Blaine D. Corton és Cristine Corton mutatta be, és köszöntőtte a magyar mozgássérülteket.
A műsorban feléptek: a Gördülők, Somlai Csaba klarinet művész, Down alapítbány és Napsugár Anna.
Köszönetet mondott és átadta az adományozott 250 kerekesszéket, 40 összecsukható járókeretet, 20 mankót, 8 db támbotot Dr. Hegedűs Lajos.

Az ünnepségről készített képeimet és pár videoklippet itt lehet megnézni: Videó itt
Ha valamelyik klipp nem indulna el, meg kell a csúszkát lökni.


Kósik Lajos levele.
Költői kérdésedre a válaszom: Elsősorban a tagegyesületeknek. De - sajna - a MEOSZ által "leadott" információk (nem csak ez, amiről vitatkozunk, hanem sok más, ennél fontosabbak is) a legtöbb esetben elakadnak a tagegyesületek irodában. Aki ott - az irodák tájékán - lebzsel rendszeresen, az esetleg tudomást szerez róla. Esetleg, ha éppen vezetőségi megbeszélések előtt nem sokkal érkezik az infó az irodába, akkor talán a csoportvezetők is tudomást szereznek róla. Onnan aztán nincs tovább, csak néhány "jól értesültnek". De a legtöbb esetben a központi iroda valamelyik asztalának egyik fiókjában landol az infó. S erről a MEOSZ nem nagyon tehet. A MEOSZ-ból eljön az infó, csak éppen a tagokig nem jut el. (Ennek oka a sok alkalmatlan egyesületi vezető - TISZTELET A KIVÉTELNEK!!! - a mozgalomban, aminek elemzése nagyon messzire vezetne. Külön tanulmányt érdemelne.)
Viszonylag biztos hírforrás a Humanitás még mindig a net mellett. (Lehet a Humát kritizálni. Aláírom, vannak még mindig hiányosságai. De még mindig a legjobb hírforrás aktuális kérdésekről.) Sajna, nagyon kevesen fizetik elő. Az ideális az lenne, ha minden egyesületi taghoz eljutna. Így legalább a központi infók eljutnának a tagokhoz. - Régi gond ez már a MEOSZ berkeiben, legalább 25 éves...
Sajnos, nagyon sok tagegyesületnél csak addig foglalkoznak a tagokkal, amíg az 1500-4500 Ft. éves tagdíjat befizetjük. Utána széles ívben... - De ezt Te is jól tudod. Sajna, a MEOSZ e téren sem tud sokat tenni, mert mindenféle javaslatot, főleg szigorítást a tagegyesületek mereven visszautasítanak. Sarkosan fogalmazva: Csak azokat a "leiratokat" hajlandók tudomásul venni, ami rájuk nézve (pontosabban: a vezetőkre nézve) kedvező. Minden más esetben a belügyeikbe történő beavatkozásnak tekintik a MEOSZ felől jövő javaslatokat, kéréseket, intézkedéseket...
Lajos


T-boy levele

Engem komolyan érdekel, hogy a MEOSZ-ban foglalkoztatottak miért ingerültek, miért türelmetlenek, és miért esik nehezükre a tagsággal való párbeszéd?
Vagy ez Nálatok alkalmazási feltétel?

A gumiszobában MEOSZ arról szól a beszélgetés, hogy:

  1. a telefonos szolgálat udvariatlan, a tájékoztatás félrevezető, 
  2. a megbírságoltnak azt tanácsoljátok, hogy fizesse be a méltánytalanul kirótt bírságot (amit aztán egy veletek "konkuráló", de az érdekvédelmi küldetést komolyan gondoló szervezet közbenjárására elengednek),
  3. Derera úr beront és számomra elfogadhatatlan hangnemben oszt ki egy sorstársat, aki kérdezni mert valamit talán nyugdíj ügyben - aztán eltűnik.

Te pedig itt kijelented  - számomra kicsit lekezelően -, hogy részedről a témát lezártad, azt a témát, amihez korábban mindenféle kényszerítés nélkül, szabadidőd terhére hozzászóltál.
Én biztos vagyok benne, hogy Ti egytől-egyig jóindulatú és segítőkész emberek vagytok, de cégbe (itt szövetségbe) szerveződve kifogásolhatóan, és rosszul működtök (ez a jelenség gyakran témája a vállalkozás-fejlesztési kurzusoknak). 

És akkor jöjjön a komoly, érdemi kérdés: melyik az a nyilvános fórum, ahol az érdekeltek értelmes párbeszédet folytathatnak a MEOSZ vezetőségével, ahol a felek megismerhetik egymás gondolatait, céljait, gondjait?
Hol lehet benneteket megszólítani?
Hol tombolja ki a MEOSZ apparátus a közhasznúságát?


Üdvözlettel:
T-boy
Blog: http://lepcsokamennybe.blogspot.com

Az utolsó vacsora