2014. április 2., szerda

Te sem vagy kivétel

Persze te sem vagy kivétel és néha téged is megtorpant egy érzés. Igen, elérkezik az a pillanat, mikor rájössz, hogy félsz. Rettegsz. Hogy most mi lesz és hogyan tovább...? Nézel magad elé meredten és próbálod megfejteni a jövőt. Aztán rájössz, hogy azt tényleg nem tudhatod és ott maradsz a nagy gubanccal magadnak, amit egyébként te csináltál...
Szóval ott állsz a félelmeiddel és a kétségbeeséseddel a fene nagy okos gondolataiddal.
És rájössz, hogy amúgy megváltani a világot nem tudod, és a holnap akkor is elérkezik, ha meg akarod állítani az időt. Ha félsz, ha nem...vannak dolgok, amik meg fognak történni, vannak érzések, amiket meg kell élned és van a jövőd, amit senki sem ismerhet...de tőled függ.
Igen, az embernek vannak pillanatai, amikor rájön, hogy milyen kicsi porszem is a világegyetemben. Még ha nagynak gondolja magát..akkor is.


Megállítanád az időt

2014. március 30., vasárnap

Avatar - Na'vikkal táncoló

Nem véletlen az alcím, ugyanis az Avatar története erősen emlékeztet Kevin Costner Oscar-díjas Farkasokkal táncolójára. Ez a hasonlóság még véletlenül sem válik a film hátrányára. Az ikertestvére helyére beugró Jake Sully (Sam Worthington) mélyalvásban töltött hosszú űrhajóút után érkezik meg a Pandorára, a Polüphémosz bolygó Föld-szerű holdjára, ahol az RDA társaság bányászati tevékenységet végez. 2154-ben járunk, amikor Jake kerekesszékével a szállítóhajó rámpájáról Pandora földjére gurul. Sokan megmosolyogják majd, hogy a távoli jövőben főhősünk maga kénytelen hajtani kerekesszékét, ám arra nem gondolnak, hogy Jake egy senki, egy volt tengerészgyalogos, aki csak azért kap ígéretet sérült gerince pótlására, mert volt egy ikertestvére, aki részt vett dr. Grace Augustine (Sigourney Weaver) avatár programjában.

"Tengerészgyalogos avatártestben. Baromi ütős koktél."

Hajlamos az ilyen apróságokról lemaradni az ember, ha hagyja magát letaglózni a szemkápráztató látványvilágtól.

Avatar
Mit lehet elmondani az év - vagy akár az évtized - legjobb filmjéről? A film több mint két és fél órája alatt egyszer sem unatkozik az ember, sőt, a végén még el is szomorodtam, hogy vége a filmnek. Pandora világa teljesen elvarázsol, beszippant és olyan szinten a vászon elé szegez, amire nagyon kevés film képes. A történet fantasztikus, a látvány pedig valami egészen elképesztő. Pandora dzsungelei a szemünk láttára kelnek életre, és úgy érezzük mintha mi magunk is ott lennénk a hatalmas erdőségben. Fantasztikus film az Avatar, amiben James Cameron még az amerikai filmekre jellemző stílusjegyeket is mesterien adagolja, egy kezemen meg tudnám számolni, hány ilyen lebilincselő alkotás készült eddig a filmiparban. A zene nagyon ütős, a hangulat zseniális, a történet pedig lebilincselő.