2010. január 1., péntek

Betiltották a D-vitamint

Betiltották a D-vitamint

2009 december 30., szerda 10:07 Demecs István
Még a szakembereket is meglepte a hír, hogy 2010 Január elsejei hatállyal Székely Tamás egészségügyi miniszter rendeletben tiltotta be a d-vitamin gyártását, forgalmazását és használatát. A rendelet indoklásában az szerepel, hogy a d-vitaminnak olyan erős élettani hatása van, aminek használata megengedhetetlen a Gyógyszerészeti Intézet és az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (EFSA) hozzájárulása nékül.
A miniszter azonnali hatállyal utasította az országos tisztifőorvost, hogy a rendelet végrehajtásának érdekében állítsa fel a D-vitamin Kommandót (D-Team). Az elkövetkező hetekben az ÁNTSz szankciókat fog alkalmazni minden forgalmazóval szemben, aki d-vitamin tartalmú étrendkiegészítőt ad el és várhatóan azok ellen is, akik napsugárzás vagy szolárium útján próbálnak a rendelet hatálya alól kibújni.
Szúrópróba szerűen fognak a járókelőktől vérmintát venni és akinek magas d-vitamint szintet mutatnak ki a vérében, azt tízezer forintig terjedő bírságban részesítik valamint a véréből a d-vitamint kényszergyógykezelés során ki fogják vonni. Mivel közismerten a napfény hatására is d-vitamin képződik az emberek szervezetében, Falus Ferenc országos tisztifőorvos riporterünk kérdésére azt tanácsolta, hogy mielőtt bárki napfényre lépne, minden szabad testfelületét kenje be legalább tízes fényvédő faktorral rendelkező naptejjel.

A megoldáson már dolgozik a tudomány

A Napolaj Gyártók és Forgalmazók Szövetsége (NaGyFoSz) üdvözölte a rendeletet. A szövetség elnöke, Dr. Ozon Gábor elmondta, hogy a várható nagy lakossági érdeklődésre való tekintettel nyilvános naptejpontokat hoznak létre a következő hetekben országszerte. Ezeken a pontokon 3500Ft térítési díj ellenében minden 5 és 50 év közötti állampolgárunk kérheti naptejjel való bekenését, aminek megtörténtéről igazolást is kapnak. Ezen igazolás egy hónapig védettséget biztosít tulajdonosának akkor is, ha a D-vitamin Kommandó (D-Team) magasabb d-vitamin szintet mutat ki vérükből, mint a megengedett.

Mikorra lesz védőoltás?

Miközben gőzerővel folyik a napfény elleni vakcina kifejlesztése, több alternatív megoldásra is javaslatot tett Székely Tamás miniszter. Az Ofsorinvest nevű gyógyszergyár csupán májusra, a tényleges napfényes szezonra ígéri az első kétmillió oltóanyagot, amit a legrászorultabbak kapnak majd meg. Elsőként a kismamákat fogják oltani, akiknek pocakjuk kilóg a blúzuk alól és a megnövekedett testfelületük miatt eleve veszélyeztetebbek. A tesztelés már megkezdődött. Elsőnek Dr. Falus Ferenc oltotta be Dr. Székely Tamást, majd ő azonnal visszaoltotta kollégáját.

Példátlan média összefogás 

Az RTL KLub, a TV2 és a Magyar Televízió eddig példátlan összefogása is reményt adhat a sikerre. A vezető média közösen létrehozott egy óriási sátrat, amit egy évig díjmentesen felhúznak Budapest fölé. Ennek a mesterséges árnyékolónak a tetejére folyamatosan gyógyszerhirdetéseket vetítenek, aminek segítségével az emberek megtalálhatják a nekik leginkább szükséges orvosságot úgy, hogy egyszerűen felnéznek az égboltra. Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke szerint, amennyiben ennek a sátornak mérhetően d-vitamin csökkentő hatása lesz, egy országos média összefogással az egész ország fölé lehetne ilyen média árnyékot vonni. Erről még folyik az egyeztetés a rádiók, televíziók és hírlapok vezetőivel.
Bajnai Gordon miniszterelnök egyeztetést kért az Európai Unió tagállamainak kormányfőivel, ahová meghívták az Európai Űrügynökség (ESA) képviselőit is. Nem kizárt, hogy 2011 végére közös összefogással fel tudnánk állítani egy teljes Európát lefedő árnyékoló médiafelhőt. Mindemellett javaslat született a Nap teljes megsemmisítésére is, mint végső tökéletes megoldásra, de ennek költségeire még nem sikerült forrást találni.

Szendi Gábor visszavonta tanácsait

Telefonon felhívtam Szendi Gábort, aki a d-vitamin témájában több publikációt megjelentetett az elmúlt években és arról kérdeztem, mit szól a váratlan fejleményekhez.  Kérdésemre azt mondta, hogy visszavonja amit tanított, miszerint a d-vitamin védelmet nyújt nem csak a nátha, az influenza, de még a rák egyes fajtáival szemben is. Ma már úgy gondolja, hogy a d-vitamin nem tápanyag, hanem gyógyszer és senkinek nem szabadna meggondolatlanul enni vagy bőrén át magába szívni. Őszinte szívvel és nem színlelt hittel elátkozza mind e tévedéseit, ahogy mindenki más tévedését és vélekedését, amely a hivatalos véleményekkel szembehelyezkedik.

Ön mit (t)egyen és mit ne?

Mivel sajnos a d-vitamin lehetetlenné teszi több veszélyes betegség kialakulását is, mint például a bőrrák vagy a mellrák, mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy keresse fel orvosát és gyógyszerészét. Méresse meg vérének d-vitamin szintjét és az átlagosnál magasabb szintet vonassa ki a véréből. A konyhaszekrényében található halolaj kapszulákat még Január elseje előtt vigye vissza az önhöz legközelebbi patikába, ahol azokat szakszerűen megsemmisítik. Amennyiben esetleg a fagyasztószekrényben tárolt halszeleteket vagy a kamrában olajoshalat, azt feltétlenül dobja ki, mert azok d-vitamin tartalma több százszorosa is lehet a megengedett napi bevitelnek. Fokozottan igaz ez az anyatejre. Annak d-vitamin tartalma csak orvosi felügyelet mellett fogyasztható, ezért javasolják szakértők az orvosilag ellenőrzött összetételű csecsemőtápszerek használatát, amivel minden kismama teljesen nyugodt lehet.

Miért írtam ezt le?

Mert Szilveszter napja jön, meg Újév napja és ilyenkor szívesen bolondozik az ember olyan dolgokkal is, amiken sírhatnékja támad egész év során. Kívánok minden olvasónknak egy egészséges, vakcina mentes, vitaminokban gazdag boldog új évet.

Népszokésok - hiedelmek

Az évkezdet napja hosszú történeti fejlemény eredménye. Az ókori Rómában március 1-jével kezdték az évet. Január 1-je a Julius Caesar-féle naptárreform után, i. e. 153-tól vált évkezdő nappá, melyet Janus tiszteletére nagy ünnepségekkel, lakomákkal és ajándékozással ünnepeltek meg. A keresztény egyház éppen ezért e napot Krisztus körülmetélésének ünnepévé tette. Hazánkban az egész középkoron át az év kezdetét karácsonytól, december 25-től számították. A január 1-jei évkezdet a Gergely-féle naptárreform (1582) óta vált általánossá, véglegessé 1691-ben, amikor XI. Ince pápa tette meg e napot a polgári év kezdetévé. Az egyházi év advent első napjával kezdődik.

Álljon itt most néhány népszokás és babona, akár okulásul, akár azért, hogy kipróbáljuk.

Szerelemjóslás
A leányok galuskába, gombócba vagy más nyers tésztaféle közepébe apró papírokat raktak, amelyeken egy-egy férfinév szerepelt. Pontban éjfélkor bedobták a forró vízbe, az elsőnek felbukkanó férfinév leendő párjuk nevét árulta el.

Nem jövendőbelijükről, hanem a férjhezmenetelükről adtak hírt a malacok: a lányok kiszaladtak a disznóólhoz, megrúgták az ól falát, s ha a disznók röfögtek, biztos volt, hogy az új évben férjhez mennek.

A vénlánycsúfolás is része volt a csínyeknek. A legények szalmabábut állítottak azoknál a házaknál, ahol idősebb lány lakott, vagy felmásztak a háztetőre, és ott helyezték el a szalmát. Amennyiben a gazda szemfüles volt és észrevette a legényeket, elvitte a létrát, és csak másnap reggel hozta vissza, a legények pedig büntetésül egész éjjel a tetőn virrasztottak.

Ajándékozás
Az újév népies elnevezése kiskarácsony, s a nagykarácsonyhoz hasonlóan néhány településen ilyenkor is megajándékozták a gyermekeket. A meglepetést nem az angyalka, hanem az újévi csikó hozta. Természetesen az ajándék dióra, almára, pogácsára korlátozódott.

Tréfák
Az idősebb lányok mellett a gazdákat is megtréfálták a legények. A kilincshez kecskét kötöttek, így a háziak nem tudták kinyitni az ajtót. Ennél elterjedtebb szokás volt, hogy a kertkapukat és az ajtókat kicseréltél egymással - esetleg elrejtették, gazdának olykor több napjába telt, amíg megtalálta a sajátját.

Tilalmak
Tilos volt kölcsönkérni és kölcsönadni bármit, beleértve a pénzt vagy a használati tárgyakat is. Aki korábban kölcsön kapott valamit, újév napjára visszaadta a tulajdonosnak.

Tilos volt szárnyas fogyasztani, különben elrepül a szerencse. Helyette malacot ettek, mert az előretolja a gazdagságot.

Tilos volt az asszonyoknak újév napján kimozdulni a házból, mert ha az első vendég nő volt, akkor balszerencse érte a háziakat.

Újévköszöntés
Az újév köszöntésének két fontosabb formája alakult ki, az egyik a zajkeltés: éjfél után a fiúk koloppal, ostorral, kereplővel járták az utcákat, lármával köszöntötték az évet. A másik szokás szerint a fiúk házról házra jártak, köszöntő verseket és énekeket mondtak, jutalmul pedig tejet, diót vagy almát kaptak.

Gazdagság
A gazdák éjfélkor vizet húztak a kútból, amelyet aranyvíznek neveztek. Aki ivott belőle, arra gazdagság várt.

Jóslás
Az idősebb asszonyok ólmot öntöttek, amelynek a formája elárulta a jövőt. Például a bölcső alakú gyermekszületést jelzett.

Éjféli éneklés
Az éjféli mise után a férfiak - főleg református vidékeken - felmentek a templomtoronyba és egyházi énekeket adtak elő.

Hiedelem
Éjfélkor az állatok tudnak beszélni és elárulják, hogyan bánik velük a gazdájuk.

Új évi babonák

Szilveszter és újév napjához számtalan szerencsehozó népszokás kapcsolódik. Nem mindegy például, hogy mit és mennyit eszik az ember, ki és mikor látogatja meg, és az sem mellékes, milyen házimunkát végez január legelső napján.Még a kevésbé babonás emberek is tudják, hogy szilveszterkor és újév napján bizonyos étkek nem kerülhetnek az asztalra.

Ilyen például a baromfihús, amit ilyenkor azért nem ajánlatos enni, mert a csirke elkaparja a szerencsét. A disznóról viszont azt tartják, előtúrja a szerencsét, a ropogósra sütött malachús tehát minden szempontból ígéretes esztendőt jelenthet.

A hallal nem árt vigyázni. A vízpart mentén élőknek szerencsét hozhat, de sokan úgy vélik, a szerencse is elúszhat vele.

A lencse, a bab, a borsó vagy bármilyen apró szemes étel - köztük a köles és a rizs - bőséget, gazdagságot ígér a következő esztendőre, s aki ezekből eszik, annak egész évben tele lesz a pénztárcája.

A babona szerint az újévi cselekedeteknek hatásuk van az egész évre, ezért jobb, ha tartózkodunk a veszekedéstől, a házi csatározásoktól. E két napon nem szabad pénzt kölcsönadni, orvost hívni vagy orvoshoz menni, mert akkor egész évben betegeskedhetünk - legalábbis a néphit és a babona szerint.

Ami a házimunkát illeti, tilos a mosás, a teregetés, és nem ajánlatos kivinni a szemetet sem, mert a szerencsét is kiönthetjük a házból.

Újév napján az sem mindegy, hogy kit engedünk be először a lakásba: ha férfi az illető, fogadjuk tárt karokkal, hiszen szerencsét hoz, míg a nő vagy lány épp az ellenkezőjét.

Természetesen ilyenkor születnek a legnagyobb fogadalmak, amiket aztán vagy betart az ember, vagy nem.

2009. december 29., kedd

Szilveszteri SMS-ek




Éjféltől Új Év köszönt ránk, Holnaptól 2010-et ír az egész világ, s ha az óra elüti a 12-t, jó kedvvel nyiss ki egy üveg pezsgőt! BUÉK!

KÍVÁNOM, HOGY AZ ÚJ ÉVBEN NAPONTA MOLESZTÁLJON A SZERENCSE,
AZ EGÉSZSÉG VEGYEN ÜLDÖZŐBE, MENJEN AZ AGYADRA A GAZDAGSÁG,
S NYUGTON NE HAGYJON A BOLDOGSÁG! BUÉK!

Ma van az év utolsó napja
a hirt mindenki sms-be kapja
kopogtat az ujév már csak
néhány óra
ne gondolj ma másra csak
a szépre jóra
Boldog uj évet kivánok!

Buborék van a pohárba
malac repül a szobába
pezsgőt inni most nem szégyen
önts ugy is ha nem kérek
ma még nagy bulit csinálok
boldog uj évet kivánok!

Ez lenni kici kinaji ujevi szmsz, lenni olco nem draga, mégisz mutatni, hogy van gondolasz rad.
Kivani neked jo ujévet, meg kiccaladod récire öröm, boldogsag.

Pezsgő durran,konfetti hullik, az Ó év hamarosan elmúlik.
Jó egézség és szerencse mindig útólérjen, ami eddig rossz volt soha ne kisértsen!
BUÉK!

Eljött hát az ó év utolsó napja,
vedel is a város apraja és nagyja,
Koccintunk hát mi is az egészségedre,
teljesülön álmod az új esztendőben!
BUÉK!

2009. december 27., vasárnap

Carszkoje Szilo (Puskin város)



Carszkoje Szilo (Puskin város) - "Cári Falu"
Minden oroszok uralkodójának palotája.



Carszkoje Szilo palotája, a hatalmas parkkal körülvett építészeti ékkő szorosan kapcsolódik II. Katalin nevéhez, aki igen kedvelte és ízlése szerint alakította át.

Az első építmény, mely I Erzsébetre szállt, meglehetősen szerény volt. A cárnő 1749-ben felkérte Francesco Rastrellit az átalakításra, melynek eredményként a korabeli Európa egyik gyöngyszeme született meg.

Az orosz barokk egyik csúcsteljesítménye, Katalin Nagy Palotája háromemeletes. 300 méter hosszú homlokzata egy-egy pavilonban végződik: az egyikben templom van, amely fölé öt aranyozott tornyot emeltek, a másik a díszlépcső.

Ezekhez az elegáns építményekhez két, az udvart átölelő szárnyépület kapcsolódik, közöttük gyönyörű kovácsoltvas kapu zárja a teret. Azért, hogy a hatalmas felület egyhangúságát megtörjék, a homlokzatot kiszögelésekkel, bemélyedésekkel, szobrokkal díszítették.