2013. október 11., péntek

Szex és fogyatékosság

Ez egy olyan téma, ami sok esetben egyébként is tabu Magyarországon, míg más országokban kvázi a szociális ellátás részévé vált, hogy a fogyatékos emberek ilyen jellegű igényei is kielégüljenek. Rengeteg negatív sztereotípia táplálkozik e témakörből, és legalább ugyanannyi megosztó vita születik belőle. Az alapvető kérdés: Van különbség? Például, sokak elképzelése szerint, egy kerekesszékes ember nem élvezheti a szexet. Az örömszerzésnek sok formája van, és ha az embert érdekli, a témáról már sok infót találhat a neten írások, sőt film formájában is.

Kézikönyv kerekesszékes emberekkel randizóknak.

Dilemma:
Randira hívnék egy kerekesszékes embert, de attól félek, hogy elijesztem.

Valóság:
Lehet, hogy tényleg elijeszted, de nyomás, hívd randira, ne tétovázz, legrosszabb esetben semmi sem lesz belőle. Lehet, hogy ő ugyanazt gondolja rólad. Légy kreatív. Például: „ Ha jól viselkedsz, péntek este vacsorázni vihetsz!” Legalább kiugrasztod a nyulat a bokorból.

Személyi asszisztens.
Nem akarok senki személyi asszisztense lenni. Túl nehéz nekem. Senkinek sem akarok a személyi segítője sem lenni. WC, zuhanyzás, öltözködés, miegymás. Nagyon nehéz és visszahúzó feladat.

Valóság:

Nagy felelősség, valóban. Természetes, ha így érzel. De nem kell senkinek sem a személyi segítője lenned. Egész jól megvoltak előtted is. És jól ellesznek, ha már nem leszel. A paraplégek általában tökéletesen el tudják magukat látni. Az a néhány ember, aki mégsem, profi segítséget kap a mindennapokban.

Nincs szex.
Kerekesszékes paraplég emberrel randizni annyi, mint lemondani a szexről. Mivel ők nem érzik, nem élvezik vagy igénylik túl gyakran a szexuális együttlétet.

Csúsztatás.
Az első randin általában nem ildomos szexről beszélni. Azok, akik paraplég emberekkel járnak, legtöbbször egészségesen aktív szexuális életről számolnak be. Akik együtt élnek paraplég személyekkel, átlagon felüli szeretőknek tartják a párjukat. Előfordulhat, hogy lesz olyan, aki igen, már az első randin beszél a szexről, de ezt nem várhatjuk el senkitől.

Rossz szex.
A paraplég emberek csapnivalóak ha arra kerül sor. Bénultan és érzéketlen tuskóként hevernek az ágyban az aktus alatt.

Hamis.
A paraplég embereknek átlagon felüli a felsőtestük. Legtöbbjük, ha akar, tud felül is lenni.
A paraplég emberek igazán aktív szeretők is tudnak lenni. Ha netán valami kis többlet kellene, gyújtsatok füstölőt, használjatok illatos olajat, romantikus zenét, nézzetek felnőtt filmet… Hagyatkozzatok a többi érzékekre is. A kerekesszékes emberek nagyon találékonyak amikor előjátékról és szexről van szó.

Erekció.
Az összes kerekesszékes srácnak gondja van az erekcióval.

Hamis.
Attól függ, hogy ’komplett’ vagy ’inkomplett’, azaz teljes vagy részleges a gerincvelő sérülése.
A legtöbb sérülés ’inkomplett’. A fiúk ugyanúgy képesek erekcióra, a lányok is ugyanúgy nedvesednek, mint ép társaik. Általában csak a teljes gerincsérült emberek képtelenek erekciót produkálni és fenntartani.


Forrás:
http://www.streetsie.com/dating-paraplegics-guide/

Magyarra fordította és adaptálta: Nagy Bendegúz Lóránd