2009. december 23., szerda

Mozgássérültek Game Over - mondja a kormány





"Ha egy újabb munkahely kíván fogyatékos embereket foglalkoztatni, hát tegye, de támogatás nélkül" - így fordította le hétköznapi nyelvre a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) azt az augusztusi kormányrendeletet, amely szeptember elsejétől befagyasztotta az új bértámogatási kérelmek fogadását.
A bértámogatás lényege, hogy ha egy cég fogyatékkal élő embert foglalkoztat, az illető bérének egy részét vagy egészét az állam fedezi, így olyanok is munkába tudnak állni, akik egyébként nagy hátránnyal indulnának neki az álláskeresésnek a munkaerőpiacon.„ (origo.hu)


Igen, a magyar állam megtakarít, ezzel éppen olyan 3,5 milliárd forint körüli összeget. Elveri a port a mozgássérülteken, akiknek amúgy is elég kétségbeejtő a helyzetük. Gondold el, nem olyan nehéz mozgássérültté válni: elég egy barom gyorshajtó, aki beleszáll az autódba, vagy akár egy véletlen baleset is, mondjuk leesel a lépcsőröl, s szerencsétlenül sérülsz meg. S rögtön derékba törik a karriered, és az egész életed. Ezzel döntéssel ez szinte biztossá válik: most már kifejezetten hátrányban leszel egy egészségessel szemben.


Tudjátok, miért olyan bosszantó ez a döntés számomra? Azért, mert itt 3,5 milliárdot kívánnak megspórolni. Kb. két kilométer autópálya ára. A Margit-híd felújításának töredéke. A négyes metró árának kevesebb, mint 1%-a. A kormányzati kommunikációra fordított pénz egy hányada.(És még sorolhatnám sokáig...) Igen, a kormány azt mondta, hogy csesszétek meg mozgássérültek és más fogyatékkal élők, nálunk a fentiek prioritást élveznek veletek szemben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése