2010. február 15., hétfő

Főtitkári válasz

Miután már annyit írtok a kerekes szék átadásról és az előzményekről, öntsünk már tiszta vizet a pohárba.
 
Még 2009. május első napjaiban keresett meg telefonon az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza (The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints ("Mormon Egyház") mely gyakran "Mormonok" néven ismert. A legnagyobb a mormon felekezetek között. Azon utolsó napi szentek felekezete, akik Joseph Smith próféta halála után Brigham Young apostol vezetésével, a mai Utah területére távoztak. A több mint 13 millió tagot számláló egyház ma már minden kontinensen jelen van) magyarországi képviselője azzal, hogy szeretnének 250 db kerekesszéket adományozni arra rászoruló magyar mozgáskorlátozottaknak. Személyesen május 16-án, az Esélyegyenlőségi Napon találkoztunk, ezt követően május végén a MEOSZ-ba. Itt már megjelent az egyház részéről az európai régió képviselője. Itt már biztossá vált, hogy a MEOSZ-t találták érdemesnek arra, hogy rajta keresztül juttassák el a kerekes székeket. Ekkor kérték azt is, hogy majd bocsájtsunk a rendelkezésükre a székek méreteit tartalmazó listát. Ekkor készült el egy jelentkezési lap, melynek kitöltésével lehetett a pályázatot benyújtani. Először még az egyesületi javaslatot is rá akartuk tenni, de Lajos véleménye az volt, hogy akkor a nem egyesületi tag nem tudna pályázni. A pályázati lapokat eljuttattuk a tagegyesületeinkhez, illetve a honlapra is feltettük, a HUMANTÁS-ban a rövid felhívást közzétettük, a Támogató szolgálatoknak is küldtünk. Emlékezetem, szerint még az indulás előtt, valamikor májusban a lev listán is jeleztem, hogy lesz ilyen lehetőség.  
A pályázatot nyert személyekről:
Az egyház képviselői kértek Bennünket, hogy 5 kerekesszéket az Ő altaluk megjelölt, az egyházzal szoros kapcsolatot tartó mozgáskorlátozott személynek adjunk.
a maradék 245 kerekes székre összesen 341 fő  nyújtott be pályázatot.
96 fő pályázatát nem tudtuk elfogadni azért, mert a kiosztható kerekes széket mennyisége be volt határolva.
Az elbírálásnál a következőket vettük figyelembe (a saját bevallás alapján beadott pályázati lap alapján) jelenleg használt segédeszköz: előre helyeztük azokat,m akik járókeretet, hónaljmankót, illetve jelenleg is kerekesszéket használnak. Aki segédeszközként csak tám botot, ortopéd cipőt, vagy semmit nem jelölt meg, azt eleve hátra tettük. Később az időközben 8 fő elhunyt személy helyére innen hoztunk előre embereket. A beadott pályázatok esetében 38 db-on volt egyesületi támogató feljegyzés, a többi az egyesületeink megkerülésével érkezett.
 
A kérelmezők alakulása megyénként:
Egyház 5      5
Bács-Kiskun 13      21
Baranya 3     4
Borsod-Abaúj-Zemplén 32     41
Békés 16     32
Csongrád 23      38
Fejér 8      11
Főváros 39       50
Győr-Moson-Sopron 1        1
Hajdú-Bihar 7       7
Heves 4       4
Jász-Nagykun-Szolnok 2       7
Komárom-Esztergom 26      29
Nógrád 1       3
Pest 21      30
Somogy 8        8
Szabolcs-Szatmár-Bereg 5      5
Tolna 0       0
Vas 1       1
Veszprém 9     10
Zala 26     39
Összesen 250 346
A kérelmezők segédeszköz használata szerint megoszlás:
  Összes Kapott
Elektromos kerekesszék  7 4
babakocsi 2 2
kerekes szék 211 202
mankó 42 24
járókeret 19 13
Tám bot  50 0
Ortopéd cipő 8 0
nem használ 7 0
  346 245
A kérelmezők életkora szerint:
 

igényelt kapott
70 év fölött 83 41
60 év fölött 68 35
50 év fölött 69 56
40 év fölött 42 33
30 év fölött 35 32
20 év fölött 23 22
10 év fölött 18 18
10 év alatt 3 3
egyház 5 5

346 245
 
Ennyi adatot tudok nyilvánosságra hozni.
 
A felmerülő kérdésekre válaszolva:
 
1. Ahol csak tudtuk, meghirdettük. Mi is követhetünk el hibát, követünk is el, de ha nem lett meghirdetve, akkor a 346 kérelmező honnan tudta, hogy pályázni kell?  Ha valakihez nem jutott el az információ, abban a vélemények szerint csak a MEOSZ lehet a hibás? Véleményem szerin nem.
2. Olyan kapott, aki nem is mozgássérült: igen, valószínűleg, mert sokan jeleztek vissza, hogy nem tudnak eljönni az átadásra, helyettük a család vagy a barát jött el elvinni a kocsit. Akik ott voltak, csak azt látták, hogy a jól mozgó, illetve nem is mozgássérült ember aláírja a papírt, majd a hóna alá veszi a kerekes széket és távozik. Ebből messzemenően nem lehet következtetést levonni. De ha valaki tud olyan személyről, aki nem jogosan kapta meg, mert valótlan adatot szolgáltatott, akkor azt névvel, címmel jelezze, annak akkor utána járunk, leellenőrizzük. Előre is köszönöm a jelzést.
3. Az egyháznak semmi köze a magyar választásokhoz. Úgy jött ki, hogy a szállítmány késett, az december végén érkezett meg, és csak most volt idő kiosztani.
4. Korózs Lajos mit keresett ott: Korózs Lajos államtitkárt, mint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium képviselőjét hívta meg a MEOSZ, és mint az MSZP szakpolitikusát. Ugyanilyen meghívásban részesült - és megtisztelte az átadást - Soltész Miklós (KNDP) szakpolitikus, valamint Hírt Ferenc (FIDESZ) országgyűlési képviselők.  
 
Ennyit a kerekes székekről. Tudomásom szerint akik kaptak, nagyon örültek neki. Használják egészséggel.
 
Üdv
Szaki
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése