2010. április 8., csütörtök

Krumplihaluska készítése


Juhtúrós, tepertős, tejfeles krumplihaluska

A palócok nemzeti eledele.
Készítése ma egyszerű, miután a nyers krumpli reszeléséhez ügyes kis gépet találtunk. Rendkívül közkedvelt, s alig tudunk belőle eleget főzni.
A palóc krumplihaluskát mond, de ma Magyarországon érthetetlen módon csak szlovák nevén ,,sztrapacska" emlegetik.

Elkészítése: A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk, és barnára kisütjük. Lereszeljük.
A krumplit meghámozzuk és a kézidaráló-szerű kisgépen, megreszeljük.
 Persze kézireszelőn is reszelhetjük. Újkrumplit lehetőleg ne használjunk, mert az túl vizes.
A reszelt krumpliba keverjük a sót és a lisztet.
Olyan sűrűre keverjük, hogy a fakanál a tészta közepébe állítva, csak igen lassan dőljön el.
Nem kell hozzá tojás.
A tészta keményebb legyen, mint a galuskatészta (nokedli).

Ilyen mennyiségnél 2 fazékban forralunk sózott vizet, és galuskaszaggatókkal kiszaggatjuk a tésztát. Négyen szaggatjuk. Minden vetetet azonnal kiszedünk, mert különben elázik.
Egy nagy tálba tesszük és a tepertő egy részével, összekeverjük.

Miután az összes tésztát a fenti módon kiszaggattuk, a haluskát összekeverjük a tepertővel, s a szalonnazsírt (szükség esetén egy kis olajat is) hozzáadjuk. 15-20 perc után, amikor a haluska kicsit lehűlt, az összemorzsolt juhtúró kétharmadát belekeverjük. A maradékot a tetejére szórjuk.
Osztáskor a kikevert tejfelből egy-egy evőkanállal teszünk a haluska-adagokra.
A krumplihaluskát is készíthetjük tojással, zsírban pirított káposztával, reszelt sajttal, vagy éppen száraz tehéntúróval.

Egyébként az egyik svájci kantonban is készítik a hegyi parasztok a krumplihaluskát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése