2014. január 6., hétfő

Hogyan tesz minket nárcisztikussá a közösségi média?

A Facebook tükör, a Twitter pedig a hangosbeszélő.
Legalábbis a Michigan-i egyetem egy kutatása szerint, amely a közösségi média egyre általánosabb használatát helyezi párhuzamba a világszinten növekvő nárcizmussal.

A kutatók szerint a Facebook egyfajta tükörként funkcionálhat, mivel megalkothatod saját képedet, utána pedig lehetőség van figyelni, hogy milyen visszajelzéseket kapsz, továbbá hogyan reagálnak rád a többiek. A Twitter pedig azért hangosbeszélő, mert a fiatalok saját véleményüket próbálják a lehető leghangosabban közvetíteni és a lehető legtöbb embert meggyőzni.

Az utóbbi időben többször viccelődtek a szelfikkel, azaz a mobileszközzel készült önarcképekkel kapcsolatban. A szelfi azonban korántsem olyan tréfás, ha abból a szempontból nézzük, hogy mit fejez ki az én és a közösségi média vonatkozásában.

A legmegbotránkoztatóbb szelfi 2013-ban
Az alábbi képen látható hölgy nem kispályás. Ugyanis ha megnézzük ennek a képnek a hátterét, láthatjuk, hogy a hídon valaki éppen öngyilkosságot próbál elkövetni. A megbotránkoztató szelfi bejárta a világot; kommentárjai szerint a szelfit készítő hölgy nemhogy nem vette észre, mi zajlik a háttérben, hanem éppen azért készítette a fényképet, hogy megörökítse a pillanatot... A hídon tartózkodó fiatalembert a tűzoltóknak végül sikerült lehozniuk a hídról - de ezt a szelfizkedő hölgy nem tudhatta, amikor elkattintotta a kamerát.



                                                     A hidat érdemes nézni a háttérben
                                                              (Forrás: The Guardian)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése