2014. március 25., kedd

Az eddigieknél jóval kényelmesebb vírusvizsgálat a Virustotallal

Az eddigieknél jóval kényelmesebb vírusvizsgálat a Virustotallal
Aki valóban biztonságban akarja tudni a gépét, és gyakran tölt le különféle állományokat, annak érdemes még telepítés előtt megvizsgáltatni ezeket.

A Virustotal kihagyhatatlan azok számára, akik programokat telepítenek, vagy akár csak egy link megbízhatóságáról szeretnének informálódni. Egy remek ingyenes és online vírusellenőrző szolgáltatásról van ugyanis szó, amelyik immár 50 különféle víruskergetővel nézi át a feltöltött állományokat.

A vizsgálathoz először fel kell lépnünk a Virustotal oldalára, majd fel kell töltenünk a vizsgálandó állományt. Létezik azonban egy egyszerűbb módszer is ennél. A Virus Total Scanner a Virustotal asztali változata, így nincs szükség arra, hogy külön fellépjünk az említett weboldalra - no persze netkapcsoplat nélkül azért nem megy a vizsgálat.

Virustotal

Egyszerű fogd és dobd módszerrel vigyük a vizsgálandó állományt a program ablakába, kattintsunk a Ellenőrizd gombra, és máris megkezdődik a szkennelés, persze a „nagy” Virustotalt használva.

A megnyugtató persze az, ha itt a 0/50-es szám, illetve a Clean státus szerepel, azonban még a VirusTotal esetében is előfordul úgynevezett false positive riasztás, ami nem jelent fertőzöttséget. Ilyenre akkor gyanakodhatunk, ha a nagynevű, jól ismert víruskergetők egyike sem talál problémát, s csupán egy kis ismeretlen vírusellenőrző jelez valamit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése