2014. március 27., csütörtök

Jampecok

Jampec
„Ó, Andi, Andi, Andi, én nem vagyok olyan jampi…”

Emlékszünk még a Hungária együttes nagy slágerére? És azt vajon tudjuk-e, hogy milyen is egy „olyan jampi”?

A jampec nem héber gyökerű szó, hangzása alapján inkább valamely szláv nyelvből került a jiddisbe (eredeti jelentése: bolond), onnan pedig a magyar szlengbe, hogy aztán később magyar szóként még a szótárakba is bekerüljön.
Az Idegen szavak szótára szerint a jampec nem más, mint „A divat kirívó modernségein kapó, feltűnően viselkedő, léha fiatalember”. A szó azonos jelentéssel bíró, rövidebb alakja a jampi, mely a börtön-szlengben viszont a szabadulás előtt álló elítéltet jelöli.

A jampec-jelenség úgy a 30-as évek környékén jelent meg Magyarországon; a név viselői akkoriban elég rosszhírű alakoknak számítottak. Az ötvenes, majd a hatvanas években jampecnek lenni már divat volt, sőt, mivel a jampecok által képviselt viselkedésforma és a hozzá tartozó jellegzetes, feltűnő öltözködés nem volt „központilag támogatott”, sokan a lázadás egy formájának is tekintették.

Ha akad, akinek még mindig nem jelent meg a kép, hadd segítsek: képzeljünk el egy csőnadrágot, egy pöttyös szoknyát, egy bőrdzsekit, és hozzá egy táskarádióból a „rokit”. Megvan, ugye?
Itt és most nem bocsátkozom hosszas fejtegetésbe arról, hogy a hatvanas években miként is „tetőzött az ifjúsági probléma”, noha a téma roppant érdekes, és személy szerint nekem ez a korszak az egyik kedvencem.

...amikor „kitört a pesti limbóláz” és a „Jampecok a Chevroletben agyba-főbe nyomták a dudát” (Ez ráadásul egy akkori nosztalgia hullám emléke).

Akkoriban a „csövesek”(rock-kerek) szűk farmerben, a szinte kötelező, alföldi papucs – hosszú kitűrt ing összeállításban, szimatszatyorral a vállukon a Tabánba, az Ifi-parkba, vagy épp a Kisstadionba igyekeztek LGT, Piramis vagy Korál koncertre.

A „digók”, „popperek” és „jampecok” pedig a diszkókban ropták, ahol a Depeche Mode, Nena, az ABBA és a Boney M slágerei jól megfértek Samantha Fox, a Pet Shop Boys, a Trio, a Modern Talking vagy éppen a Kiss, a Hungária és a Neoton sikereivel. A fülledt félhomályban, a disco lámpák fényében, cigaretta, Derby arcszesz és Bac esetleg Frottee dezodor illata keveredett a márkásabb parfümökével, és ha megszólalt Jean Fransois Maurice „28 fok árnyékban” című örökzöldje, vagy éppen a „Biscaya”, a meghitt sötétben a discogömb apró fényszikrái között végre összeborulhattak a párok.

A répa nadrághoz popper frizura dukált - elől hosszú, félrefésült, esetleg dauerolt(!), hátul és oldalt rövid, esetleg felnyírt haj. Aki ezt a frizurát viselte lendületes fejrándítással, vagy percenként egy-két kézmozdulattal volt kénytelen a szeméből eltávolítani előre zúduló hajkoronáját, így az ezt a divatirányzatot követők, messziről felismerhetőek voltak kényszeres mozdulataikról. A hajdivat gyorsan változott, és talán a Modern Talking-os fiúk hozták divatba, vagy a focisták, de még évekig tarolt az úgynevezett „Bundes Liga frizura”, fejtetőn, és oldalt rövid, tépett, hátul hosszú...

két jampec állított a boltba be
hoztam egy klassz anyagot, látod-e
kérek egy nacit, mert sietek,
estére a csajokkal csörögni megyek

így szólt a szabó mérgesen:
engem senki se sürgessen
fogta az ollót és a cigarettát
estére kész lett az új csöves nadrág

elment a jampec csörögni
mindenki rajta kezdett röhögni
úgy állt a lába szára, mint a kályhacső
és a nyakába ugrott
a nyakába ugrott
egy igazi jampec nő

(tánc)


Pomádé - Grease

Pin Up lány

Retro divat


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése