2014. március 13., csütörtök

Meghökkentő kép: ezt mind tudja rólunk a Google

Az utóbbi idők adatgyűjtési botrányai előtérbe helyezték a magánszféra védelmének kérdését is. Talán éppen ezért is jelentetett meg nemrégiben egy igencsak elgondolkodtató képet az online Wall Street Journal.

A Google mint a világ egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb internetes szolgáltatója szinte minden területen megtalálható valamilyen formában (ahol pedig nem, oda bevásárolja magát). Így annak, aki a netes világban él, szinte lehetetlen kikerülnie. Ezzel önmagában semmi gond sincsen, hiszen a Google szolgáltatásai vitathatatlanul magas színvonalúk, ingyenesek és megkönnyítik a felhasználók életét.

Nem kevesen vannak azonban, akik magánéletüket féltik a Google-tól, tudva azt, hogy nem kevés adat gyűlt és gyűlik össze folyamatosan róluk a keresőóriás szerverein. A The Wall Street Journal riportere felkereste saját Google dashboard oldalát (bárki elérheti a sajátját a google.com/dashboard címen), és az ott talált adatokból kiderítette, mi mindent tud, tudhat róla a keresőóriás.

Mindez egy érdekes infografika formájában jelent meg a WSJ oldalán, és némi angoltudás birtokában érdemes közelebbről is megnézni, miről van szó.

A riporter vissza tudta például keresni, milyen YouTube-videókat nézett meg, hány e-mailt küldött el, mióta Gmailt használ, hány jelszava van elmentve a Chrome-ban, sőt még azt is tudták róla, hány androidos telefonja van, pontosabban hányat aktivált, hiszen nem mindegyiket magának vette.

Elgondolkodtató, félelmetes ábra. Ennyire kinyitott könyv volnánk a Google előtt?


Fotó:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése