2010. március 30., kedd

Különféle szépségpakolások, egészségvédő trükkök…

Krumpli, tejföl, citromlé, élesztő. Mindezek az összetevők most kivételesen nem egy finom ebéd alkotórészei, hanem különféle szépségpakolások, egészségvédő trükkök hozzávalói. Borivoje Surdilovics - közismertebb nevén Surda - felesége már a hetvenes években tudta, hogy a jó asszonynak nincs szüksége drága kenceficékre, elég, ha kinyitja a hűtőt, és még akkor sem történik nagy csoda, ha a váratlanul betoppanó nagyi megeteti a pakolást a pempőevő unokával!
 
Az elfoglalt, rohanó asszonyoknak olyan módszereket kerestünk, amik nem igényelnek túl sok időt, hanem a már amúgy is meglévő dolgok felhasználásával, akár más teendők között használhatóak, és kímélik a nyaralástól, vagy az iskolakezdéstől amúgy is megcsappant tartalmú pénztárcánkat.

Tejfölpakolás
A tejfölös pohár aljában hagyjunk egy picike tejfölt. Adjuk hozzá egy negyed citrom levét, és egy jókora teáskanál mézet. A citromlé helyett pattanásos, problémás arcbőrűek almaecetet is tehetnek bele. Kenjük fel maszknak arcunkra, és hagyjuk addig hatni, míg el nem készül a vacsora. Almaecettel, majd bő vízzel mossuk le. A tejfölpakolás hasonlóan egyszerű módja nem csupán serkenti az öregedő bőr fiatalodását, hanem egyben bőrradírként is szolgál. Kb. 5 dkg élesztőt keverjünk össze annyi tejjel, vagy tejföllel, hogy lágy, krémes masszát kapjunk. Ezt kenjük rá megtisztított arcunkra. Addig hagyjuk rajta, amíg megszárad és enyhén nedves kézzel dörzsöljük le. Az élesztővel lejönnek az elhalt hámsejtek, és a B vitamin kívülről is bejut arcbőrünkbe.

Élesztőkúrák napról napra
A B vitamin a napos időszak után is igen fontos a szervezetünknek, így ahogy elkezdődik az ősz, folyamatosan pótoljuk. Erre a legjobb módszer, ha “belső kozmetikánkat” minden nap egy gyümölcslével elkevert fél csomag élesztővel kezdjük meg. Ez nem csupán a bőrünket teszi széppé és selymessé, hanem nyugtatja az idegrendszert, így még azoknak a lányoknak is ajánlott, akiknek a bőre még nem öregszik, de a stressznek naponta ki vannak téve az iskolában. A mamák tehát ezt a kúrát lányaikkal együtt is folytathatják. Ajánlott legalább hetente háromszor folytatni ezt a kúrát. Aki az olcsóbb módszert nem bírná lenyelni, a gyógyszertárakban kapható élesztő tablettával is pótolhatja.

Mezítláb után tűsarkúban
Akinek már a cím olvastán megsajdul a lába, átéli azt az érzést, amikor a hosszú nyaralás, és a mezítlábazás után visszavedlünk szorgos irodistává, és összenyomorgatjuk lábainkat az eleganciánk kedvéért egy meseszép, ám annál kényelmetlenebb cipellőben. Azokról ne is beszéljünk, akik a viharos nyár búcsúztató bulikon kérgesre táncolja a lábát! Nekik segítség, ha ilyenkor krumplit főznek este a családnak. A krumpli főzővizét ugyanis nagyanyáink kincsként őrizték. A bálok után, vagy a nehéz és megerőltető munka előtt és után a fáradt, összetört lábat a krumpli főzéskor nyert vízbe áztatták, s utána máris rophatták a táncot, vagy szaladhattak dolguk után.
 
A trükk ma is használható, ugyanis a langyos főzővíz megnyugtatja, pihenteti a fáradt, elgyötört lábakat, negyedórás lábfürdő után szinte újjáéled a lábunk, nem lesz szenvedés másnap sem az új cipő!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése