2009. december 10., csütörtök

Bevezető a 7-es szám misztikumába


Bevezető a 7-es szám misztikumába:
Memória-ügyben úgy tűnik, a bűvös szám a 7. Hét - egymástól független - adatot tudunk gyorsan megjegyezni, hetes csoportokban vagyunk képesek memorizálni dolgokat stb. Komoly tudósok kutatásai igazolják a hetes szám misztikumát: 7 nap, 7 világcsoda, 7 csillag (pl. a Göncöl szekér is), 7 színű a szivárvány, 7 szűk esztendő követi egymást, 7 vezér volt, 7 fejű a sárkány, 7 törpe van hetedhét országban.

Lassan 18 éve lesz (2010. augusztus 18-án), hogy meghalt JOHN STURGES amerikai filmrendező, akinek nevéhez-sok más filmje mellett- olyan sikeres alkotások fűződnek, mint pl. "A hét mesterlövész", amelyet a western műfajban sokan minden idők egyik legjobb filmjének tartanak..

Volt idő, amikor a western nem csupán egy külön műfaj volt, hanem Hollywood egyik legfontosabb készterméke, vagyis "húzóágazata", és az amerikai álom legtisztább leképezése is egyben.

A westernfilmek mutatták be azt - természetesen a végletekig idealizálva -, ahogy egy maréknyi bátor férfi és nő az elemekkel, a vad indiánokkal, elvetemült banditákkal és nagyon koszos mexikóiakkal dacolva új hazát teremt magának.

Az csak természetes, hogy ebből a kezdeti, kissé klisészerű "hőskorból" egy idő után egyre kifinomultabb, kidolgozottabb művek fejlődtek ki.

Ezek közül talán a legelső John Sturges munkája, a Hét mesterlövész volt-1960-ban. Köztudott - mármint filmes és filmbarát körökben -, hogy ez a film Akira Kurosawa "A hét szamuráj" című örök klasszikusának amerikaiasított változata.

Az is igaz, hogy maga a japán mester is John Fordnak, a western atyjának hatására alkotta meg saját hőseposzát.

A film azon ritka westernek egyike, melyben nem szerepelnek indiánok. A hét mesterlövészt játszó színész közül öt addigra már ismert volt a közönség szemében, Charles Bronson-nak és Horst Buchholz-nak azonban ez a film hozta meg a hírnevet, annak ellenére, hogy Bronson-nak akkorra már volt egy filmfőszerepe a Géppuskás Kelly.

A rendezőnek a tizedik alkotása volt ez a film, melynek ötlete Kuroszava Akira A hét szamuráj történetének átirata, módosítása a vadnyugati környezethez. A hét karakter a vadnyugati hős hét különböző arculatát árnyalja.

Álljon itt a hét hős neve, hiszen megtanulhattuk a nevüket:          Charles Bronson, Robert Vaughn, Yul Brynner, Steve McQueen, Brad Dexter, James Coburn, Horst Buchholz-és a mexikói banditáé: Eli Wallach.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése